Економија

Србија: Инфлација наставља да дивља, млеко поскупело 40%!

Цене производа и услуга личне потрошње у октобру 2022. године, у односу на октобар прошле године повећане су 15 одсто, саопштио је Републички завод за статистику. Цене енергената и даље значајно “гурају” инфлацију навише. Тако су електрична енергија, гас и остала горива скупљи 19,2 одсто у односу на лањски октобар, док су чврста горива – угаљ, пелет и дрва – скупља за 48,9 одсто. Међу “рекордерима” по поскупљењу су и млеко, млечни производи и јаја, за које званична статистика наводи да су поскупели за чак 39,6 одсто.

За годину дана храна је поскупела 23,9 одсто.

Највише су – од октобра до октобра, поскупели млеко, сир и јаја. По званичној статистици – чак 39,6 одсто.

Следи поскупљење рибе, од 25 одсто, потом хлеба и житарица са порастом цене од 23,5 одсто.

Поврће је, за годину дана, поскупело за 22,3 одсто.

Следе кафа, чај и какао са растом цене од 21,7 одсто.

Месо је скупље за 19,3 процента.

Док су чврста горива скупља за 48,9 одсто, а електрична енергија, гас и остала горива за 19,2 одсто, даљинско грејање је, наводи РЗС, поскупело за – 2,3 одсто у односу на лањски октобар.

Услуге смештаја у хотелима скупље су 37,1 одсто.

Стварна стамбена рента већа је за 27,3 одсто.

Средства за одржавање стана скупља су за 23,3 одсто, док су медицинске услуге (неболничке) за годину дана поскупеле за 13 процената.

Поправка намештаја, расвете и подних простирки бележе пораст цене од 18,5 одсто за 12 месеци.

Коришћење и одржавање возила скупље је за 15,1 одсто, док су горива и мазива за путничка возила поскупела за 17,5 процената.

Средства и услуге у вези са кућним љубимцима такође бележе раст цена, у просеку за 13,9 одсто у односу на лањски октобар

Значајна поскупљења и у октобру, баш као у септембру, бележе предмети и услуге у области личне неге. Тако су услуге у фризерским и козметичким салонима скупље за 17,5 одсто.

Новине и часописи су, од прошлог септембра, скупљи у просеку за 35,4 одсто, а канцеларијски материјал је за годину дана увећао цену за 24,4 одсто.

У односу на прошли октобар јефтиније су, баш као и у августу и септембру – само услуге авионског превоза путника, и овај пут за 0,2 одсто.

Пакет-аранжмани такође су поскупели – за 14, 7 одсто.
Месечна инфлација

Потрошачке цене у октобру ове године, у односу на септембар 2022. године, у просеку су повећане 1,9 одсто.

У октобру 2022, у односу на септембар, раст цена забележен је у групама „ресторани и хотели“ (4,1 одсто), „храна и безалкохолна пића“ (3,5), „одећа и обућа“ (2,2), „опрема за стан и текуће одржавање“ (1,7), „становање, вода, електрична енергија, гас и остала горива“ (1,5), „образовање“ (1,3), „транспорт“ (0,6), „рекреација и култура“ (0,5), као и у групама „алкохолна пића и дуван“, „комуникације“ и „здравље“ (0,2 одсто).

Цене осталих производа и услуга на месечном нивоу, како истиче РЗС, нису се битније мењале.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!