“Kризни штаб да објасни како се од 38 умрлих долази до 6”
Фото:Иван Динић/Нова С

“Kризни штаб да објасни како се од 38 умрлих долази до 6”

Уредник БИРН-а Милорад Ивановић, упитао је вечерас Kризни штаб да објасни како се од броја 38 умрлих од коронавируса које је показао Информациони систем “Батута” дошло до броја 6, колико је Kризни штаб објавио на конференцији за новинаре.

Објашњавајући шта је истина у броју умрлих које је објавио БИРН, а који је изазвао полемике у јавности, Ивановић је у емисији “Утисак недеље” навео пример 12. априла.

“Да би епидемиолози доносили праве одлуке требало би да имају и праве податке”, рекао је Ивановић и приказао графикон настао на основу базе Информационог система и званичних података.

Подаци су уједначени и говоре о шест, седам, осам мртвих преко дана, до 4. априла подаци које саопштава влада и Информациони систем су углавном слични са малом разликом, али од 4. априла имамо нагли скок и разлику , каже он.

“Kрива достиже врхунац 12. и 13. априла кад имамо 23 мртва од ковида, а нама се званично каже 6”, рекао је Ивановић, наводећи да то пише у бази којој су приступ имали сви чланови Kризног штаба и министар здравља.

Међутим, када погледамо други графикон направљен на истим тим подацима, да је 1.080 умрлих у ковид болницама, опет имамо до 4. априла готово сличне податке, па драматичан скок 13. априла када имамо 38 мртвих у ковид болницама.

“Информациони систем Батута каже да је 13. априла умрло 38 особа, а нама се тог дана каже да је умрло шест”, објаснио је Ивановић.

Он је истакао да оно што графика показује је да смо више од месец дана добијали лажне податке на основу којих су прављене неке епидемиолошке мере.

“Ми само тражимо објашњење зашто је то урађено и да да нам Kризни штаб објасни како се од броја 38 долази до броја 6”, рекао је Ивановић.

Аутор: Гордана Петковић, Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ДОКАЗ! Ревакцинисан преминуо у Батајници, у отпусној листи пише невакцинисан! (фото)

ДОКАЗ! Ревакцинисан преминуо у Батајници, у отпусној листи пише невакцинисан! (фото)

Београђанину Б. П. (74), који је преминио од последица корона вируса у болници у Батајници, …

У НИШУ синоћ велики протест против ковид пропусница (видео)

У НИШУ синоћ велики протест против ковид пропусница (видео)

Треће вече заредом Нишлије, које се противе одлуци републичког Кризног штаба о увођењу ковид пропусница, …

Један коментар

  1. podelis 38 sa 6.33 i dobijes 6

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *