fbpx

Кромпир кошта као банане

0
(0)

ВИСОКЕ цене нису неуобичајене за прве зелене плодове, али не дешава се често да прошлогодишњом роду на пролеће значајно порасте цена. Килограм старог кромпира достигао је ових дана и 90 динара, иако је на тезге стигла и млада кртола.

У Србији, која је позната по производњи кромпира, а значајне количине и извози, цена лањског кромпира се изједначила са јужним воћем. Килограм стаје као и банане у неким трговинама. Истовремено, млади кромпир на пијацама широм Србије ове недеље може да се купи за од 120 до 170 динара, а на неким тржницама у центру престонице достиже и до 250 динара.

Млади кромпир на наше пијаце највећим делом стиже из увоза, а цена је „јака“ јер је оптерећен царином, транспортом и другим дажбинама. То исто важи и за парадајз, паприку, тиквице, краставац… Тренутно је у понуди бели кромпир, и он долази у продају углавном из увоза из Македоније, Турске, а делом и из Египта. Недавно је увезен један мањи контингент белог кромпира из долине Нила, и то по цени до 120 до 150 динара. Трговци кажу да није баш добро „ишао“. У продаји је и црвени млади кромпир, и он је махом домаћег порекла, а стиже на тезге из околине Шапца, Опова, Чачка. За десетак дана, очекује се, како кажу на пијаци Зелени венац, известан пад цена поврћа и воћа на тезгама, када пристигне зелениш из домаћих повртњака.

– Поскупљење кромпира је последица поремећеног односа понуде и потражње – објашњава Драго Цвијановић, директор Института за економику пољоривреде. – Пољопривредници сваке године смањују производњу, због ниске цене, тако да је сада тражња већа од понуде. Више је проблема, почев од зараженог семенског кромпира, што је условило и пропадање значајног дела рода. н

ПОНУДА

ИАКО је понуда добра, цене су и даље папрене за ово доба године. Тако за килограм младог купуса ваља платити од 30 до чак 60 динара, цена краставаца иде до 180, колико најчешће коштају и тиквице. Црни лук „држи“ цену од 60 до 80, исто као и шаргарепа, папарике коштају до 400, а овогодишњи кељ чак и 250 динара.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Струја ће поскупети иако ЕПС и са овом ценом остварује зараду

5 (1) Последњег дана овог месеца, а то је петак, 31. јул, надлежни у Србији, …

Струја поскупљује од 1. септембра: Ево колико ће бити виши рачуни грађана

5 (2) Од 1. септембра струја у Србији највероватније ће поскупети у опсегу од 7,7 …

Један коментар

  1. pa krompir je i bolji i kvalitetniji od banane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *