„Ласта“ отпушта 1.000 запослених!

0
(0)

САОБРАЋАЈНО предузеће „Ласта“ намерава да драстично смањи број запослених. Отказ виси над главом 1.000 радника, од укупно 3.000 запослених. Извршни одбор предузећа усвојио је План оптимизације пословања, па ће се на удару наћи службе за ФТО (физичко техничко обезбеђење), противпожарну заштиту, безбедност и заштиту на раду и заштиту животне средине. У тој групи су и радници за одржавање хигијене, као и опреме и објеката, контрола саобраћаја и точиоци горива. А и поједина радна места у финансијској, правној и служби контроле биће централизована. Запосленима је дат рок од пет дана да се добровољно пријаве за Програм решавања вишка запослених, а он истиче 12. јула!

Радници су у паници и страху јер су им, како кажу, упућене усмене претње, да ће уколико се сами не пријаве за одлазак из фирме, остати и без отпремнине и без радног места.

– У последње две године из „Ласте“ су отпустили 800 радника, а примили 270 нових – додаје један од запослених који је желео да остане анониман због страха да ће се наћи на „црној листи“. – Сви су запослени на неодређено време и углавном по канцеларијама. А нама прете губитком радног места. Здравствено нам не уплаћују, болесне колеге не могу да се лече, радни стаж није уплаћен за 10 месеци у последње три године. Па они који би требало да оду у пензију то не могу да учине.

Уплашени да ће остати на улици без ичега, поједини су се сами пријавили. Досада је таквих око 350 радника.

– Тачно се зна ко су радници за одстрел и чекају да се ти људи пријаве – објашњавају незадовољни радници „Ласте“. – Само су нам усмено указали шта нас чека ако добровољно не одемо из предузећа, како не бисмо могли да их тужимо за мобинг. Бесмислено је што хоће да отпусте нас, а да на пословима које смо ми обављали упосле друге фирме са стране. Познато нам је да су то већ покушавали и да су добијали понуде чије су цене рада знатно скупље него ове по којима ми радимо.

Иначе, у обавештењу које је управа „Ласте“ упутила запосленима наводе да је ово предузеће у тешкој финансијској ситуацији, да је техничка исправност возила веома ниска, јер не постоји новац који би се издвајао за набавку резервних делова.

Такође, набавка нових возила је у овом тренутку немогућа због потписаног репрограма са банкама и лизинг-кућама које не дозвољавају ново задуживање. Ниска техничка исправност и немогућност набавке нових возила утичу на неодржавање уговореног превоза и линија којима СП „Ласта“ Београд саобраћа, што додатно утиче на пад прихода.

ДОБИЈАЈУ 200 ЕВРА ПО ГОДИНИ СТАЖА

У обавештењу које је потписао Бојан Бојанић, генерални директор „Ласте“, стоји да је Извршни одбор донео Одлуку о спровођењу Програма вишка запослених у складу са одлуком о утврђивању програма за решавање вишка запослених у поступку приватизације за 2015. и 2016. годину коју је донела Влада Републике Србије. Програм се спроводи по принципу добровољности, а средства у износу од 200 евра по години стажа исплаћиваће се из буџета Републике Србије.

Н. ВУКИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: За месец дана 10.000 отказа

5 (2) За само месец и по дана у Србији је без посла остало 9.927 …

Суботица: Власници италијанског „Леонарда” отпустили 60 преосталих радника

5 (5) Суботица – Власник фабрике обуће Антонио Бротини, још у априлу је поручивао запосленима …

Један коментар

  1. Znaci, nekome se sprema na poklon…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend