„Мађарска туче мигранте, враћа их у Србију“

0
(0)

Мађарски полицајци и војници тешко су претукли неке мигранте и затим их послали преко границе у Србију, наводи Хјуман рајтс воч (ХРВ) у најновијем извештају.

Од 5. јула, Мађарска враћа све мигранте ухваћене у зони од осам километара од своје границе натраг у Србију, што је мера коју је званична Будимпешта увела како би зауставила прилив избеглица, пренела је агенција АП. Мађарска полиција наводи да је током прве недеље примене те нове мере у Србију враћена 621 избеглица.

У извештају Хјуман рајтс воча, организације за заштиту људских права, описује се случај у коме је група мађарских војника два сата тукла групу од 30 до 40 миграната, међу којима је било и жена и деце.

„Ни у филмовима нисам видео да неко неког тако бије“, изјавио је један неидендификовани мигрант и додао: „Пет или шест војника су нас тукли један по један. Завезали су нам руке иза леђа пластичним лисицама. Тукли су нас свиме, рукама, ногама и палицама. Намерно су нас тешко повређивали“.

Други мигранти са којима је разговарао ХРВ наводе да су их полицајци тукли и да су били повређени кад су их присилили да се врате у Србију кроз мале отворе на огради од бодљикаве жице.

Извештај ХРВ се базира на разговору са 41 тражиоцем азила и мигрантом, као и званичницима из више мађарских и међународних институција, укључујући агенцију Уједињених нација за избеглице, мађарску полицију и службу за имиграцију.

ХРВ тврди и да Мађарска не испуњава међународне стандарде за тражиоце азила, тиме што брзо одбацују већину захтева за азиле неожењеним мушкарцима, а одобравају само 15 захтева на дан на свакој од две транзитне зоне на граници са Србијом, што резултује тиме да су стотине избеглица блокиране на граници у лошим условима.

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Масовна туча миграната у Великој Кладуши (видео)

4.5 (2) У прихватном кампу Мирал у Великој Кладуши синоћ се поново десила масовна туча …

АЛАРМАНТНО У БиХ: 10.000 миграната на улицама, полиције нема довољно

5 (1) Начелница Сектора криминалистицке полиције Министарства унутраšњих послова Унско-санског кантона Снежана Галић изјавила је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *