fbpx

Лаза камиказа „финансијски геније“ повећава порезе (видео)

0
(0)

Београд — Економисти оцењују да прогресивно опорезивање зарада и већи намети на имовину не могу у довољној мери да напуне државни буџет.

Као део измена пореских закона, које припрема Министарство финансија, најављује се прогресивно опорезивање зарада. То значи већи порез за грађане који имају зараде веће од 100.000 динара, али и повећање намета на имовину.

Б92 је истраживао да ли тај предлог доноси праведнију пореску политику и колику корист ће имати државна каса. 

Подршка за додатно опорезивање најимућнијих стиже од премијера Ивице Дачића. Према његовим речима, праведно је да богати плаћају више држави, али и додао да није за порезе који би гушили привреду и грађане. 

Веће намете на станове куће и земљиште, и екстрапорези на зараде веће од 100.000 динара подржавају и грађани са којима је разговарала екипа ТВ Б92, али не верују да ће то помоћи решавању економских проблема: 

“Оно мало што сам прочитао има смисла. Не знам да ли ће решити проблеме… Тешко, али можда има смисла.“ 

“Мислим да овој држави не може ништа и нико да помогне.“ 

“Ништа се не ради. Ова држава живи само од пореза.“ 

“Мислим да се постиже нешто ако се опорезују скупе куће. Мали је порез на њих.“ 

Економисти слично процењују предлог Министарства финансија. За Горана Николића ова мера неће испуниити главну сврху, а то је да закрпи мањак у државној каси 

“Сам домет мера је мали, јер не верујем да може бити скупљено више од девет милијарди динара на начин на који је предложено. Ми нисмо радили процене, али ја сам на основу анализа дошао да је то максимум. Што се тиче правичности, највећи је проблем што највеће зараде нису евдиентиране“, оцењује он. 

Николић подсећа и да на листи оних који нису пријавили велике зараде има најмање 100.000 грађана. Он објашњава и да је минимална добит која се остварује прогресивним опрезивањем плата већих од 100.000 динара, и да ће у најбољем слућају износити пола промила, односно двехиљадити део укупне јавну потрошње. Сличино је и са повећањем пореза на имовину. 

“Ви ћете доћи у ситуацију да кољете вола због кило меса. Укупна потрошња је 15 милијарди евра, а ви ћете добити још 50-100 милиона евра, а требаће вам добра админиустрација да то урадите“, упозорава Николић. 

Веће пореске приходе, према Николиоћу, може донети једино повећање ПДВ-а које највише погоди најсиромашније, тако да је простор за промену пореске политике мали. 

У Министарству финансија спремни су да ускоро изнесу предлог измене пореских закона. Није поизнато међутим, колики ће бити нови намети и када ће ступити на снагу.

 

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ИПАК МАЛА ПЛАТА ОД 500 ЕВРА? Милион динара за удружење чији је члан Данило Вучић

3 (2) Министарство пољопривреде доделило је крајем маја Савезу винара и виноградара Србије, чији је …

ПЛАЋА СИРОТИЊА РАЈА Кадар СНС напунио апартмане у ковид болницама, 200 евра дневно

4.6 (12) Апартмански блок КБЦ „Бежанијска коста“ у ком се лече ВИП личности и политичари …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *