Фискални савет: Буџетски приходи ће подбацити

0
(0)

Београд — На тврдње Пореске управе да наплата пореза и доприноса није испод плана, Павле Петровић председник Фискалног савета одговара да ће приходи ипак подбацити.

Фискални савет је проценио да ће приходи буџета до краја године бити за 10 до 15 милијарди динара мањи у односу на планиране ребалансом, каже Петровић.

Као последица тога, дефицит републичког буџета ће, према процени Фискалног савета, на крају године износити 5,1 уместо планираних 4,7 одсто бруто домаћег производа (БДП).

Пореска управа греши када тврди да је раст прихода у првих осам месеци од 7,6 одсто у односу на исти период претходне године изнад очекивања, навео је Петровић у писаном саопштењу. 

У међувремену су подигнути ПДВ, акцизе и порез на добит, па би по том основу, као и због ефекта инфлације, тај раст морао да буде већи, што је и ребалансом буџета и планирано – за 11 одсто. 

Ако у Пореској управи и даље сматрају да пребацују план прихода из ребаланса буџета, онда би то значило да ће дефицит буџета на крају године бити мањи од планираних 4,7 одсто БДП-а. То би биле добре вести за Србију, али су мало вероватне, оценио је Петровић. 

„Зато сматрам да свака институција треба да се посвети свом послу – Пореска управа бољој наплати пореза, а Фискални савет даљем тумачењу података и изради анализа и процена, како би на време, као и до сада, могао да упозори Владу Србије на могуће проблеме“, додао је он. 

Подсетимо, Пореска управа саопштила је јуче да наплата пореза и доприноса није испод плана, истичући да су ефекти изнад онога што је било прошле године и онога што је предвидјено ребалансом буџета.

 

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић и Брнабићка и даље крију колико су народних пара потрошили приликом набавке респиратора

5 (3) Ни четири месеца од укидања ванредног стања, председник Србије Александар Вучић није испунио …

Напредна лоповска банда бесомучно пљачка Србију и све њене грађање, јавни дуг прешао 26,8 милијарди евра

4.2 (5) У односу на јул 2012, када је Српска напредна странка (СНС) преузела управљање …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend