fbpx

ЛАЖЕТЕ БАНДО НАПРЕДНА! У целој Европи само Србија бележи раст

0
(0)

„Верујем да ће све то да буде успешно и да ће Србија, практично, у овој години заиста имати онај проценат привредног раста, како су рекли и ММФ и Светска банка. Верујте, Србија је једина земља у Европи са растом. Дакле, погледајте земље око нас.“

ТВ Пинк, 12.6.2016. године

 
КОМЕНТАР ИСТИНОМЕРА
Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић недавно је, гостујући на телевизији Пинк, говорила о успесима Владе, томе како се Влада у претходне две године домаћински понашала, због чега добија похвале међународних финансијских институција.

Коментаришући најаве да ће Међународни монетарни фонд повећати процену привредног раста Србије са 1,8 на 2,5 одсто, министарка се мало занела и рекла да једино Србија у читавој Европи бележи раст.

Међутим, лако се да утврдити да не само да Србија није једина земља која има раст, јер мањи или већи раст бележи велика већина европских земаља, већ да се у односу на земље у региону налази на зачељу, због чега министарка Михајловић добија оцену “неистина”.

Наиме, према последњим подацима Светске банке из јуна ове године, Србија је 2015. имала најнижи раст БДП-а у окружењу (0,8 одсто), као и годину дана пре тога (-1,8 одсто).

Према прогнозама ове институције, и наредне две године ситуација ће остати готово непромењена. Србија би ове године требало да има раст од 1,8, а следеће од 2,3 одсто, када би требало да претекне Хрватску и да се са последње позиције у региону помери за једно место напред.

 
И према последњим прогнозама ММФ-а за 2016. и 2017. годину, Србија је или последња или међу последњима по проценту раста БДП-а када је реч о земљама у окружењу.
 
Управо према тим подацима, којима се хвале српски званичници, Србија је далеко иза Црне Горе која ће ове године, према прогнозама, имати раст од 4,7 одсто.
 
Дакле, нити је Србија једина земља на континенту која бележи раст, нити је по расту БДП-а лидер у региону, како тврди министарка Михајловић од које нисмо добили одговор на питање на основу чега износи такве податке.
 

И премијер Вучић се похвалио како ће ММФ за који дан изаћи са новом, бољом проценом привредног раста Србије од 2,5 одсто. На основу досадашњих прогноза Светске банке и ММФ-а да се закључити да ни тада Србија неће претећи баш све земље у региону.

Вучић је том приликом рекао да предвиђени раст од 2,5 одсто представља највећи раст у претходних десет година.

Међутим, ни први човек техничке и мандатар за састав нове владе, није изнео тачне податке. На сајту Министарства финансија стоји да је реалан раст БДП-а у Србији 2006. године износио 4.9, следеће 2007. био је 5.9, а 2008. – 5.4 одсто.

*
Министарство финансија / Фото: Принтсцреен (кликните за увећање)

Осим тога, раст не би требало поредити само у процентима, јер то може да наведе на погрешан траг. Премијер се тако недавно похвалио и како ће Србија следеће године имати дупло већи раст од Немачке.

Међутим, ту никако не треба изгубити из вида апсолутне бројеве. Немачка, рецимо има БДП по глави становника од скоро 40.000 долара, па је очекивано да бележи и нешто ниже стопе раста. Србија, на другој страни, има готово 10 пута мањи БДП по глави становника од 4.245 долара.

Када се ствари ставе у ту перспективу, јасно је да дупло већи раст од Немачке у процентима и није тако велики успех, јер грађани још дуго неће живети немачким стандардом, или стандардом дупло већим од немачког, о чему је Истиномер већ писао.

Истиномер.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јавни дуг Србије на крају маја 26,79 милијарди евра, 57,2 одсто БДП-а

5 (3) Београд — Јавни дуг Србије износио је на крају маја 26,79 милијарди евра, …

Србија: Расту дефицит и јавни дуг

5 (2) Минус у државној каси и јавни дуг повећани су за четири месеца, закључно …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *