fbpx

Лед на рекама може да утиче на снабдевање и цене горива

0
(0)

Удружење Нафтних компанија Србије (УНКС) саопштило је да уколико буду потрајале блокаде пловидбе Дунавом, Савом и Тисом и проблеми у железничком саобраћају у Србији може бити угрожено снабдевање горивом.

Додају да су изузетно ниске температуре у Србији и региону ових дана створиле озбиљне проблеме у логистици моторних горива.

„Снабдевање тржишта Србије није угрожено, али уколико прекид пловидбе Дунавом и Савом и проблеми у железничком саобраћају буду потрајали, може доћи до поремећаја. Овоме треба додати и проблеме у раду појединих рафинерија, као и проблеме у транспорту кроз друге земље“, наводи се у саопштењу.

Према подацима за првих девет месеци ове године, како наводе, око 12 одсто бензина, 33,5 одсто евродизела и чак 54 одсто ТНГ-а које се потроше на тршишту Србије потиче из увоза, а за транспорт горива се углавном користи речни и железнички транспорт.

Наводи се и да увозници троше залихе које су формирали крајем прошле године и приморани су да користе скупљи камионски превоз, те, уколико овакви временски услови потрају, то се може одразити и на снабдевеност и на цену горива.

Бета

фото: Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Цене нафте поново тону

5 (2) Цене нафте потонуле су данас након снажног опоравка у четвртак, а и азијске …

Газпромњефт бесплатно даје гориво полицији и здравству Србије

5 (3) РУСКА компанија Газпромњефт, која је већински власник НИС-а – бесплатно ће испоручити гориво …

Један коментар

  1. Da, da, i vetar utiče na cenu…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *