ЛЕТЕЋЕ ГЛАВЕ! Вучић за Србију припремио украјински сценарио јер ће се његовој самовољи и лудилу сигурно узвратити оружаном силом

ЛЕТЕЋЕ ГЛАВЕ! Вучић за Србију припремио украјински сценарио јер ће се његовој самовољи и лудилу сигурно узвратити оружаном силом

Батине, привођења, претње… обележили су покушај СНС да преузме власт у општини Инђија. Све иде ка ескалацији сукоба.

Физичко насиље и жестоке прозивке постали су обележје српске политике. Када се овакве ствари дешавају у малим општинама попут Инђије, и раније Мионице или Врањске Бање, шта ће се тек дешавати у децембру, када ће локални избори бити одржани у целој Србији, а покрајински у Војводини? А шта тек ако у децембру буду и ванредни парламентарни избори?

Александар Попов, директор новосадског Центра за регионализам, каже да све иде ка ескалацији сукоба.

– Ако се то настави, демократија у Србији долази под знак питања. Надлежни органи морају да реагују и да резултате истрага саопште јавности. Треба да реагују и превентивно. Стално влада ванредна атмосфера, стално се прича о смени власти и диже тензија, а то се заправо користи као начин да се народ замајава другим темама, а не онима које живот значе – оцењује Попов за “Блиц”.

Политички аналитичар професор Јован Комшић сматра да, ако држава дозволи да насиље у политици ескалира, то би могло да угрози и преговоре са ЕУ.

– Не бих због кило меса, а притом мислим на локалне политичке моћнике, доводио у питање глобалне оцене о компетентности Србије да учествује у преговорима са ЕУ. Не верујем да је то стратешки интерес СНС – каже Комшић.

Њега, међутим, брине чињеница да је СНС, која има апсолутну власт на републичком нивоу, толико нестрпљива да на локалном нивоу дотуче ионако маргинализовану опозицију.

– Политичка игра између СНС и опозиције сведена је на игру политичких непријатеља, а не противника – упозорава Комшић, који се ипак нада да је насиље у локалној политици “инцидентна ситуација”, која неће постати правило.

Силеџије из ДС

Крива је ДС зато што је силом спречила одржавање седнице Скупштине општине Инђија. ДС је киднаповала своје одборнике и држала их на Фрушкој гори, и то у хотелу који је власништво АП Војводина, што је такође злоупотреба. Брат Горана Јешића, Владимир, са својим батинашима пребио је заменика председника општине Беочин, који је случајно дошао у тај хотел у којем су били заточени одборници ДС. Доказ је и то што је Владимир Јешић одбио да иде на полиграф.

Нисмо одустали од предлога за разрешење председника општине, али својим присуством на седници нисмо хтели да дајемо легитимитет ономе што ДС ради, а то су претње, застрашивања, због чега су неки људи завршили у болници. Нема услова да се седница СО одржи, а нисмо желели да користимо методе које користи ДС. Власт ћемо преузети мирним путем и демократским средствима. Иницијативу ћемо поново поднети, без насиља.

ДС мисли да може да влада истим методама којима је преузимала власт и раније, као што су урадили 2000. по целој Србији. Њихов једини мотив за такво силеџијско и бахато понашање је то што знају да су изгубили. Ту је страх и од политичке и кривичне одговорности.

Нисам ја неко ко треба било шта да поручује Јешићу. СНС инсистира на расписивању ванредних покрајинских избора и апелује на надлежне да се испита све, како би сви одговорни сносили одговорност.

Насилници из СНС

Ово што се дешава није инцидент, већ матрица коју СНС спроводи већ неко време. Иста ситуација била је у Врбасу, Србобрану, Оџацима, а сада и у Инђији. Наравно да постоје докази, изјаве одборника којима је прећено, слике са камера на којима се види како је нападнут Владимир Јешић, као и снимак из хотела “Андревље”… Полиција такође има те снимке.

СНС је од смене одустала јер нема већину. Избори у Инђији су одржани 2012. године, када је ДС освојила 17, а СНС пет места. Иако су претили, људи из ДС знају да имају подршку странке. Не знам да ли ће поново покушавати, да ли ће поново подносити иницијативу. Не видим разлог томе пошто су они сами најавили изборе за децембар, осим ако не желе да у њих уђу са позиције власти.

Ово је срамота. Веровао сам да се за последњих 15 година нешто променило, да су уведена нека правила, демократске процедуре. Међутим, СНС на разне начине спроводи политичко насиље, а Инђија је један од примера. Овако нешто не памтим још од времена Слободана Милошевића.

Није ми јасно из ког угла се Мартиновић обраћа. Да ли радикалског, када је на рачун СНС изговарао најжешће критике и оптужбе, или данашњег СНС. Човек је пример будалаштине српске политичке сцене, недоследности и неодговорности.

 

Ана Роланд, Лана Гедошевић, Блиц

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Држите се бандо лоповска што даље од "наменске" да и вас не би вадили из Дунава!

Држите се бандо лоповска што даље од “наменске” да и вас не би вадили из Дунава!

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија није заинтересована за продају фабрике наменске индустрије …

Сергеј Лавров у чуду гледа са каквим приматом има посла (видео)

Сергеј Лавров у чуду гледа са каквим приматом има посла (видео)

Немају сви слуха за најблаже речено живописан начин изражавања председника Србије. Овог пута, Александар Вучић …

2 Коментара

  1. Bojim se izbora,neinteresuje me ko ce pobediti narodu isto,brine me ko ce preziveti.

  2. Ја закључује да наша Српска влада је објавил рад против свих нас, против свог народа. Ако је то тако, онда се више нема избора, остаје нам само један избор, а то је, пошто смо у већини, да се почнемо још од данас да се удружујемо и самоорганизујемо. Позивам Вас и наређујем вам да приступите општем одговору на атак свих квислинга и свих издајица који су на платном списку страних интереса а на штету свих нас. Садашње стање општег осиромашења прелази у стање смрти, неко преко ових слуга извршава и заводи свој интерес јер очигледно да му Српски природни ресурси преко су потребни а народ у Србији је колатерална штета, ако је то тако онда Вам ово моје не треба, занте и сами као што и ја знам шта нам је чинити. позз. ДРАГАНешковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *