Доналд Туск

Лидери ЕУ који подржавају „Косово” одбијају чак и да посредују поводом Каталоније

ЕВРОПСКИ лидери одбацили су данас могућност да ЕУ посредује у спору између Шпаније и Каталоније, након што је шпанска влада саопштила да разматра предузимање корака ка одузимању аутономије Каталонији.

Председник Европског савета Доналд Туск је рекао новинарима на маргинама самита ЕУ у Бриселу да „нема места за било какву врсту посредовања, нити међународних иницијатива или акције”.

Туск је рекао да ситуација у Шпанији јесте забрињавајућа, али да каталонска криза није на агенди самита у Бриселу.

Шпанија инсистира да се о том питању не расправља на самиту.

Председник Европског парламента Антонио Тајани изјавио је да „нико у Европској унији” неће признати Каталонију као суверену државу ако прогласи независност од Шпаније.

Тајани је на самиту ЕУ у Бриселу рекао и да нема намеру да се састане са каталонским лидером Карлесом Пуџдемоном, нити да посредује у кризи у Шпанији насталом због ситуације са Каталонијом.

Он је сецесионистички спор назвао „унутрашњим питањем Шпаније”.

Упитан због чега се још није састао са Пуџдемоном, Тајани је рекао да је Влада Шпаније једини „законити” представник за разговоре о том питању.

Председник Европског парламента је додао да је каталонска влада “прекршила одредбе Устава Шпаније”, али и да је прекршила правила када је у питању каталонска аутономија.

Лидер Каталоније је после референдума одржаног 1. октобра а који оспоравају централне власти, потписао декларацију о независности Каталоније, чију је примену одмах суспендовао, очекујући дијалог с централним властима у Мадриду.

Каталонија је једна од 17 аутономних покрајина Шпаније. Званично је, као “историјска нација”, призната у Каталонском аутономном статуту из 1979. године, у складу с Уставом Шпаније из 1978. године.

Бета

Актуелно

Марин ле Пен: Из Бриселa нам свима навлачe лудачке кошуље

Широм Европе, од избора до избора, грађани одлучују да врате судбину у своје руке, а …

Ванредни избори у Македонији све извеснији

Након трећег дана дебате у македонском парламенту све су мањи изгледи да би власт и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons