Насловна / Србија / Економија / Лихвари нас и даље „деру“ великим маржама
Лихвари нас и даље „деру“ великим маржама 1

Лихвари нас и даље „деру“ великим маржама

Београд – Еуфорија са смањењем камата на динарске кредите је завршена. Иако су банке за последњих годину дана преполовиле цену, пре свега најтраженијих готовинских зајмова, то, ипак, није довољно, јер је белибор, наша каматна стопа од које зависи цена позајмица у домаћој валути, пала на ниво од 3,36 одсто.

То значи да банке, на пример, кеш кредит продају папрено по камати од минимум десет одсто, или у просеку 14 до 16 одсто годишње, с обзиром на цену основне камате. Разлика од 3,36 одсто колико износи белибор до камате која се нуди грађанима је маржа, и она се креће од 8,5 до 12,60 одсто!

Тако се поново враћамо на причу да банкари у Србији, а тако им је дозвољено, формирају камате на којима изузетно много зарађују. Уз тако велике марже многе банке обрачунавају и додатне трошкове, као што је, на пример, годишње одржавање кредита које износи минимум један одсто на остатак дуга. Томе треба додати и разне обраде зајмова, провизије и накнаде. Није ни чудо да се онда хвале како су у првој половини године оствариле одличан профит.

„Очигледно да банкари немају намеру да смање своје апетите и да се не одричу својих маржи“, сматра Млађен Ковачевић, економиста. „Наравно, највећу маржу држе код најтраженијих готовинских кредита, док су код стамбених спустили цену, али само у почетној фази. Зајмове за куповину станова наплаћују 4,9, одсто, односно 5,7 одсто ефективно, што значи да им је маржа мало мања од белибора, односно основне камате. Ко узме овај кредит на 30 година, наплаћаће се и те како, јер на овако дугорочне позајмице, камата је висока и банци ће се практично исплатити још један стан“.

Банкари се, правдају да имају велике трошкове, како оперативне, тако и разна издвајања за резервације, када одобравају кредите.

„За нас је најбоље када нам дође клијент који је првокласна категорија, односно уредно је увек извршавао све обавезе према банци и њему можемо да дамо повољнији кредит“, кажу у једној страној банци. „Али много више има оних који су већ имали разна кашњења и онда морамо да би им одобрили зајам да резервишемо одређени новац као гаранцију. То је за нас трошак, који негде морамо да уградимо“.

В. Н. / Новости

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

ЕБРД-у ЗАКОНОМ ЗАБРАНИТИ пословање у Србији! 11

ЕБРД-у ЗАКОНОМ ЗАБРАНИТИ пословање у Србији!

Влада Србије започела је ове године процес продаје Kомерцијалне банке, једине велике банке на тржишту …

АЛО НАПРЕДЊАЦИ! Када крећете да гурате децу у прве редове испред ваших издајника, лопова и тајкуна? 12

АЛО НАПРЕДЊАЦИ! Када крећете да гурате децу у прве редове испред ваших издајника, лопова и тајкуна?

Пошто сте већ у прве редове истурили уцењене жене АФЖ-а да бране ваше лопове, издајнике …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *