Ликвидација “Ратара” угрожава опстанак преосталих Срба на централном Косову

0
(0)

Српски национални форум позива Владу Србије да хитно предузме одговарајуће кораке како би се спречила најављена ликвидација пољопривредног предузећа “Ратар” из Лапљег Села и отимање земље која је вековима припадала Србима а коју ће њеном распродајом откупити Албанци и тиме драстично утицати на промену власништва и етничке структуре становништва на централном Косову.

Подсећамо да је бивше предузеће “Ратар” газдовало са око 1.000 хектара најквалитетнијег равничарског земљишта, највећих производних способности. Ово земљиште налази се у атарима Лапљег Села, Чаглавице, Преоца, Грачанице, Сушице и Ливађа. Дакле, ради се о једној од преосталих и стратешки најважнијој српској енклави на Косову и Метохији где су Срби тешком муком и уз огромне жртве успели да преживе погроме 1999. и 2004. године и да опстану на овом подручју

Имајући у виду досадашњу праксу у приватизацији на Косову и чињеницу да Срби нису економски оспособљени да у приватизацији учествују, ликвидацијом “Ратара” његово земљиште ће, сасвим је сигурно, купити Албанци, а Срби ће поново постати чивчије на сопственој земљи, даље сиромашити, живети у несигурности  и тражити сигурније станиште изван свог вековног завичаја.

Доношењем одлуке о ликвидацији „Ратара“ и ПИК „Косово-Експорта“, по законима Косова судови престају да суде по тужбама које су поднели Срби.

Због неажурности судова на Косову, нарочито Специјалне коморе Врховног суда Косова, која је била надлежна да решава спорове између старих власника и друштвених предузећа која су под управом Косовске агенције за приватизацију, намерно није решено на хиљаде захтева и тужби које су власници Срби покренули да би повратили, само у централном Косову, близу 1.000 ха своје земље.

Уколико се ова одлука не анулира, судбина имовине Срба прећи ће у надлежност Органа за ликвидацију Косовске агенције за приватизацију, која је, уз Специјалну комору Врховног суда, била највећи кочничар повраћаја земље старим власнивцима вршећи на тај начин националну дискриминацију, са тенденцијом да се што већи број тужби и захтева одбије или не решава, како би се уместо земље извршила новчана накнада по минималним, тзв. државним ценама, а исту, кроз поступак приватизације, купили Албанци.  

С обзиром на то да ће оваква одлука Агенције имати далекосежне последице по Србе у овом делу централног Косова, пре свега његову албанизацију, Српски национални форум позива Владу Србије да хитно предузме одговарајуће кораке како би се правним, политичким и дипломатским средствима спречило отимање земље која је вековима припадала Србима.  Поред Владе Србије, посебну одговорност да ово спрече имају „Српска листа“ и њен члан Слободан Петровић, потпредседник Владе Косова и председник Самосталне либералне странке, која у Борду Агенције за приватизацију има свог представника.

Информативна служба СНФ

(НСПМ)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бивши истражни судија Даница Маринковић: Вилијаму Вокеру треба да се суди

5 (2) Нико не може да ми одузме оно што сам видела. И сада, две …

Само су српске жртве “непознатог порекла“ док се и идентит и број “албанских“ зна и пре ископавања гробница

5 (2) Такозвани „премијер“ косовских сепаратиста Авдулах Хоти саопштио је да су у Ораховцу и …

2 Коментара

 1. Д В Е Р И ЋЕ БИТИ ЖИВИ ШТИТ ЗА ПРЕЗАДУЖЕНЕ ПОРОДИЦЕ У БОРБИ ПРОТИВ ХАРАЧЛИЈА

  Чачак – На конференцији за медије у Чачку, Бошко Обрадовић је изјавио да ће Покрет Двери стати у заштиту свих презадужених породица којима приватни извршитељи одузимају основну имовину и средства за живот.

  Србијом влада бела куга, годишње 35.000 људи више умре него што се роди, имамо испод једног детета по брачном пару, 20% брачних парова не може да има деце, имамо огроман број абортуса и болести зависности као што су наркоманија и алкохолизам, по просечној старости становништва један смо од најстаријих народа у свету… Огроман број људи остао је без посла у пљачкашким приватизацијама, домаћи предузетници не могу нормално да раде због зеленашких банкарских камата и укинутих царина на увоз стране робе, породице на селу не могу да опстану јер нема никакве подршке домаћој пољопривреди, труднице и породиље су грађани другог реда, породице са више деце су заборављене и препуштене саме себи, највећи број пензионера има срамотно мале пензије…

  У вишесатном премијерском експозеу садашњег председника Владе Србије Александра Вучића не помиње се реч породица нити постоји било какав елемент породичне политике. У Влади нема Министарства за бригу о породици нити програма подршке рађању, младим брачним паровима, породичним предузећима, повратку породица на село… Напротив, Влада Србије планира смањење плата и пензија, и шаље приватне извршитеље да одузимају имовину породицама које не могу да плаћају своје рате за кредите или дугове за комуналне услуге… Али, за исто то време Влада Србије уме да брине о промоцији идеологије хомосексуализма у Србији, тако што финансира геј параде и хомосексуализам промовише преко уџбеника сексуалног образовања који је ушао у школе у северној Србији, док обуке за бригу о хомосексуалцима пролазе све Полицијске управе и Центри за социјални рад у Србији. Државни буџет, просвета, МУП и социјална политика тако се стављају у функцију промоције хомосексуализма. Промоција хомосексуализма постаје државни пројекат који од геј параде води директно до законског признавања хомосексуалних бракова и могућности да такви парови усвајају децу.

  Измишљени и са Запада наметнути проблем парадирања маргиналног броја хомосексуалаца и њихових лобија који живе од политичког хомосексуализма постао је тако важнији државни посао од свих породичних тема које живот значе милионима људи у Србији. Права друштвена и политичка тема данас је породична тематика и покушај да се стане на пут општем сиромаштву, незапослености, пропасти домаће привреде и смањењу броја становника у Србији. Одбацујемо тему геј параде и права хомосексуалаца као небитну и непристојну тему у времену када многе породице не могу да преживе под ударом социјалних проблема и тензија.

  Зато је Покрет Двери предложио доношење Закона о заштити презадужених породица којим би им био отписан део дугова, нико не би могао да им одузима људско право на породични дом и основна средства за живот, био би им омогућен нови финансијски почетак и репрограмирање преосталих дугова. Ово је законско решење које познају многе државе света. Покрет Двери стаће у заштиту свих презадужених породица којима приватни извршитељи одузимају основну имовину и средства за живот. Позивамо све којима држава прети да их остави без породичног дома да нам се јаве и живим штитом бранићемо њихове домове од одузимања. Нико нема права да одузима основно људско право као што је право на породични дом и минимална средства за живот. Као политички покрет породичних људи осећамо обавезу да станемо у заштиту свих оних који су презадужени, а којима прети одузимање породичног дома од стране банака, пореских управа или корумпираног правосудног система.

  Инфо служба Покрета Двери

 2. SRPSKU VLADU POZIVATE KOJA RADI PO DIKTATU ,, BRISELA ,, I FURERA ANGELE MERKER .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend