Limes Sorabicus

5
(1)

На постављеној карти види се граница (црвена линија) између Германа и Срба у данашњој Њемачкој у периоду између 6. и 10 века, не која је била позната као Limes Sorabicus или Српска марка. Граница је ишла отприлике реком Салом или Солавом у источној Тирингији.

На карти се јасно види положај правих Срба (Sorbowie wlasciwi) између река Мулде и Сале, али и још једне групе Срба (Sorbowie) на северним обронцима Судета (баш тамо се спомиње у хроникама Српско племе Пшована, које ће се касније претопити у Чешку нацију).

На карти се такође јасно види да су Срби насељавали добар део данашње источне Баварске, али и источне Франконије (област изворишта реке Мајне је била чисто Србска ( словенска )..

 

извор са сајта Генетско порекло Срба

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

4 Коментара

 1. Потребно је до детаља радити на ЛИМЕС СОРАБИКУСУ: 1. Одштампати историјски атлас са секцијама 2. Извршити компарације Лимеса и данашњег стања ствари. Зарад ИСТИНЕ, а без навијачких страсти у било ком правцу, јасно дефинисати КОШУБЕ, њихово порекло, географију, ВЕНДЕ, ЛУЗАТЕ, дати детаљну географску карту ВЕНДЛАНДА-сада у срцу Немачке, географску карту Рујна-Ригена И арконе. Озбиљно се суочити са НАШОМ ИСТОРИЈОМ, ван трача и пароле: рећи ИСТИНУ ПО СВАКУ ЦЕНУ. Ево, за почетак један детаљан АТЛАС ЛИМЕСА СОРАБИКУСА са прецизним секцијама.

  • Стеван Бошњак

   Ево, скоро четири године касније, у доба Короне, са носталгијом се сећам моје жудње за нашом браћом Лужичким Србима. Кад ми је једном један пријатељ рекао да: Ми и Они нисмо исти народ, ја сам одговорио: МИ СМО СРБИ. ТО ЈЕ ДРУГО ИМЕ ВЕЧНОСТИ. Како је узалудно све што није вечно, то ми СРБИ не морамо да бринемо. Ово је завештање.
   Поздрав

 2. Стеван Бошњак

  Долазе дакле ТА ВРЕМЕНА: ВРЕМЕНА ВЕЛИКОГ ПОВРАТКА.
  ЈЕВРЕЈИ су се вратили после 19 векова, ШПАНИЈА после 8 векова, СРБИ и СЛОВЕНИ ће се на ЛИМЕС СОРАБИКУС вратити после 9 векова.
  Држава које је АПСОЛУТНИ, ПЕРМАНЕНТНИ и НЕПОПРАВЉИВО УПОРНИ РЕМЕТИЛАЧКИ ФАКТОР европске и светске историје и политике, држава која је водила и смислила ПРВИ, ДРУГИ и ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ: 1991-1999., је НЕМАЧКА: ЊЕНА КЉУЧНА ЖРТВА СУ СРБИ, РУСИ и остали НЕПОКОРНИ СЛОВЕНИ.
  КОНАЧНО, праведно, историјско решење немачког питања, као реметилачког фактора европске и светске политике је излазак СРБА и СЛОВЕНА на СРПСКУ ГРАНИЦУ.
  ИМА ЛИ ИЧЕГ ЛОГИЧНИЈЕГ И ПРАВЕДНИЈЕГ ОД ТОГА.
  Заиста, зашто се та граница није звала некако другачије него ГРАНИЦА СРПСКА и ево да утврдимо куда је ишла: од Северног мора, преко Бремена на Бобру у центру садашње Немачке, половила је Баварију и Аустрију-садашњу и избијала на Јадран између данашњег Трста и Венеције.
  Пола данашње Немачке је било западно од ГРАНИЦЕ СРПСКЕ, пола данашње Немачке је било источно од Ње, односно, то је била СРБИЈА. Она СЕВЕРНА, БАЛТИЧКА.
  И као што стара српска народна мудрост каже: отето-проклето, вратићемо се на очевину, у северну Отаџбину, изаћићемо на Лимес Сорабикус пуном дужином И ЗАХВАЛИТИ КАРЛУ ВЕЛИКОМ ШТО ЈЕ, ИАКО ЈЕ био највећи непријатељ СРБА био и мудар човек и оставио вечно завештање ЛИМЕС СОРАБИКУС, као трајну и праведну залогу једног, можда у историји, будућег пријатељства Срба и Немаца, заснованог на истини и сарадњи а не на отимању, преузимању и преименовању туђег. Напр:: Берла-Берлин, Дроздик-Дрезден, Липик-Лајпциг итд.
  Како ми СРБИ имамо псеудоисторичаре-претежно германофиле којима је Свето писмо 1878 и одлуке Конгреса у Берлину,, да није било ГРАНИЦЕ СРБА коју је поставио, сред садашње Немачке, Карло Велики крајем 8 века н.е., ЗА ТУ ГРАНИЦУ НИКАДА И НЕ БИ ЗНАЛИ И НЕ БИ СЕ НИ ВРАТИЛИ НА ЊУ. Овако: Нек нам се надају. Та је ГРАНИЦА НАША ОТАЏБИНА. Отаџбина је ОЧЕВИНА, а ОЧЕВИНА је ГЕН.
  ГЕН траје ДОК ТРАЈЕ ЉУДСКИ РОД. Тај су наук савладали ЈЕВРЕЈИ и ШПАНЦИ, а и СРБИ ће .

 3. Стеван Бошњак

  Једном давно, мој отац Здравко ми је ово рекао ( тада нисам сматрао да је то нешто посебно, а сад знам да су те Очеве речи оно што се данас каже КИ ВОРДС и решење ПРОБЛЕМА ), дакле, ово је рекао:
  ХРВАТИ и СРБИ сине разликујусе само у једном, све што је код нас на врху, код њих је на дну и обртнуто и ту је кључ успеха ХРВАТА и неуспеха СРБА као народа.
  Појасни рекао сам Оцу.
  Здравко ми је тад рекао ово:
  Хрвати су сине под Један увек прво ХРВАТИ, под два су Католици а под три: све остало: партије, левица, десница, комунисти, антикомунисти…
  код нас СРБА је све супротно: код Срба су на првом месту ПАРТИЈЕ, на другом Вера, Православље, на трећем, најнебитнијем то да смо Срби.
  Шта очекујеш! Да историја буде милосрдна према НАМА ТАКВИМА !!
  Мој закључак много деценија потом: ИЛИ СРБИЈА,СРПСТВО, ИЗНАД СВЕГА, ИЛИ НЕСТАЈЕМО.
  Тај кобни наук су скончали СРБИ са Балтика. Где су ! Заправо: ГДЕ СМО МИ !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *