Лондон мења политику према ЕУ

Лондон мења политику према ЕУ

ГОВОР британског премијера Дејвида Камерона посвећен односима Острва са остатком Европске уније, иако тек најављен за идућу недељу, већ је изазвао лом међу савезницима. Вашингтон је поручио Лондону да би покрет ка евентуалном повлачењу Британије из ЕУ био противан националним интересима САД, док је Берлин упозорио Лондон да не покушава да уцењује европске партнере.

Билатерални разговори британског министра за Европу Дејвида Лидингтона, у понедељак у Берлину, о економској интеграцији и будућности ЕУ, уследили су после изјаве Камероновог блиског сарадника и министра финансија Џорџа Озборна прошле седмице да “ЕУ мора да се промени” да би Британија остала њена чланица.

То је одмах навело немачког посланика, члана утицајног немачког Одбора за европске послове, Гинтера Крихбаума да током посете Острву изјави да Лондон ризикује изолацију Британије и парализу европских интеграција уколико одржи референдум о будућем односу са ЕУ. Немачки одбор за европске послове упозорио је британског премијера да не покушава да уцењује друге земље док разматра сопствену позицију.

ПРАВИ ТРЕНУТАК ДАУНИНГ стрит је Камеронов говор о односима са ЕУ, који се одиграва у месецу када је Британија пре 40 година прступила ЕУ, најавио за 22. јануар. Тај датум се, међутим, подудара са 50-годишњицом Јелисејског споразума, “светим” датумом у француског-немачком календару. Тада су Де Гол и Аденауер 1963. године својим потписима ставили тачку на непријатељства две земље. После “грмљавине” из Берлина, Лондон је најавио могућност померања говора за дан касније.

– Никога не уцењујем… Ми смо истакнути чланови, ми плаћамо велику цену што смо чланови тог клуба. Ми имамо савршено право да тврдимо да је потребно да се промени – рекао је Камерон за британски радио Би-Би-Си, уочи говора у ком ће, како се очекује, предложити одржавање референдума после 2015. о условима даљег чланства Британије у ЕУ.

Камерон је поновио да подржава чланство Британије у ЕУ, и да “не мисли да је у интересу Лондона да напусти ЕУ”, али да жели “нову погодбу, а онда нову сагласност за ту нагодбу”.

И немачки шеф дипломатије Гвидо Вестервеле тврди да Берлин жели да Британија остане активни партнер у ЕУ, али услови најмоћније економије Уније нешто су другачији.

– Европа ће наставити са различитим степенима интеграције, али бисмо желели да видимо дубљу и унапређену ЕУ, са свих 27 чланица, укључујући Британију – нагласио је Вестервеле немачким медијима.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

И ТО ЈЕ ЕВРОПСКА УНИЈА: Незапосленима предлажу да се баве проституцијом!

И ТО ЈЕ ЕВРОПСКА УНИЈА: Незапосленима предлажу да се баве проституцијом!

Према писању листа „The Telegraph“, једна симпатична Немица (није емигранткиња) старости 25 година, остала је …

Док су корисни идиоти нападали слику на зиду, Вучић укинуо референдумски цензус

Док су корисни идиоти нападали слику на зиду, Вучић укинуо референдумски цензус

Иза измене Закона о референдуму стоји подла намера Александра Вучића да покраде и кривотвори следеће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *