Лондон: Наследници ИРА прете нападима

Лондон: Наследници ИРА прете нападима

0
(0)

Три дисидентске терористичке групе у Северној Ирској ујединиле су се у нову организацију како би наставили деловање ИРА и организовали нападе на симболе британске круне

ЛОНДОН – Три од четири главне дисидентске терористичке групе у Северној Ирској ујединиле су се у нову парамилитарну организацију како би наставили деловање Ирске републиканске армије (ИРА) и организовали нападе на симболе британске круне.

Како преноси британски „Гардијан“, ујединиле су се – „Права ИРА“, „Републиканска акција против дроге“, позната по кампањи протеривања људи и убиствима у граду Дерију и савез неколико независних наоружаних републиканских група. Из нове групе изостављена је једино организација „ИРА континуитета“.

Групи су, такође, приступиле и поједине мање независне групе из Белфаста и слабије развијених области у Северној Ирској.

Према изворима британског листа, групу чини неколико стотина наоружаних дисидената.

Нова организација планира да интезивира терористичке нападе на снаге безбедности и друге мете повезане са симболима британског присуства, наводи „Гардијан“ и подсећа да је ово први пут од 1998. да се оружане групе у Северној Ирској удружују.

Те године је иначе потписан споразум између ирске и британске владе којим је успостављен прекид ватре након вишедеценијског насиља због британске управе.

Како британски лист наводи, нова организација планира да нападне полицијске станице, регионална представништва банке Алстер, као и прославу манифестације „Британски град културе 2013“ у граду Дерију.

Екстремисти сматрају ту прославу симболом „нормализације британске власти“.

Група истиче неопходност оружане борбе против британске круне за слободну Ирску и наводи да је тај сценарио могуће избећи једино ако се британска војска повуче из Северне Ирске, наводи „Гардијан“.

„Успостављање слободне и независне Ирске протеклих година назадовало је због лошег лидерства и разједињености међу ирским националистима и републиканцима“, каже се у саопштењу нове екстремистичке групе.

Нова група заправо подсећа на разилажење које је уследило између тврдокорних републиканаца, противника мирновног споразума са Британцима и Шин Фејна – политичког крила ИРА.

Лидеру Шин Фејна, Мартину Мекгинису, замерају што је пристао да учествује у подели власти, која је ступила на снагу 2007. године.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Претња бомбом у фабрици „оксфордских“ вакцина: Стигао сумњив пакет у погон „АстраЗенеке“

Претња бомбом у фабрици „оксфордских“ вакцина: Стигао сумњив пакет у погон „АстраЗенеке“

5 (1) Фабрика компаније „АстраЗенека“ у Велсу у којој се производе вакцине против вируса корона …

Македонија: Разбијена исламистичка терористичка група, спремали се за самоубилачке нападе (видео)

Македонија: Разбијена исламистичка терористичка група, спремали се за самоубилачке нападе (видео)

4.4 (7) Данас је у Македонији ухапшено осам лица која су оптужена да су део …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend