ЛУД И ЗБУЊЕН! ЕУ одвојила само милион евра као помоћ Македонији и Србији

0
(0)

БЕЧ – Србија и Македонија затражиле су данас у Бечу деловање ЕУ по питању азиланата, указавши да милион евра, колико је издвојено за помоћ овим земљама није довољно.

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић указао је, на конференцији за штампу, да је Европа суочена са највећом избегличком кризом од Другог светског рата, и да је реч о сеоби народа, на чијем путу се налази Србија као земља транзита.

„Када сам постао министар унутрашњих послова 2008.број поднетих захтева за добијање азила био 77, а у току ове године имамо 94.000 молби. Иако већина миграната који улазе у Србију из Бугарске, Македоније, пре тога из Грчке, исказује намеру да затражи азил, јасна је намера да је наша земља само транзитна”, објаснио је он оценивши да подизање ограде не може бити адекватан одговор миграторним изазовима.

„Годинама сте говорили да азиланти долазе из Србије и Македоније у ЕУ, ми можемо сада да кажемо да нама мигранти долазе из ЕУ. Питамо вас када ћете да успоставите јасне конкртоле и како ћете да спречите да долазе. Нећете то спречити са милион евра које намеравате да дате”, подвукао је Дачић и поручио да ЕУ, која тражи од Србије и земаља региона да направе акциони план у вези имиграната, треба најпре да направе своје акционе планове.

Пошто га ви у Европи немате највећи терет ћемо платити ми, и тога смо свесни, поручио је Дачић констатујући истовремено да је ЕУ закаснила с конференцијом о азилантима, коју је заказала за октобар.

„Лако је правити проблеме у другим деловима света, а да цену плаћамо ми. Ми сигурно нисмо криви за проблеме у земљама порекла, а дневно нашу границу прелази 2.000 миграната““, приметио је шеф српске дипломатије скренувши пажњу да у Србији борави још 44.000 избеглица из прошлих ратова, и 220.000 интерно расељених лица са Косова и Метохије., што се не сме запоставити.

Дачић је подсетио да се на Косово свега вратило 1,9 одсто интерно расељених, и да је Србија суочена са мигранторних избегличких криза, те да не би било коректно да се бавимо само овом актуелном.

Шеф македонске дипломатије Никола Попоски указао је да је његова земља суочена са специјалним проблемом да у њу из земље ЕУ долазе мигранти.

Он је пренео да је до скоро у Македонију око 4.000 имиграната улазило дневно, а да су прогнозе да ће у нарендом периоду долазити око 3.000 дневно.

С тим у вези је нагласио да је потребна финансијска помоћ региону, али да неће бити довољно најављених милион евра.

 
Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Срби некад и сад (видео)

5 (2) “Срби некад и сад”, документарни филм Продукције Пријатељ Божији, бави се питањем духовног …

Поносни сте на српски ИТ сектор па га зато глобите са 80% пореза субвенцирајући успут стране фирме?!

4 (4) КОМПАНИЈЕ у нашем ИТ сектору најбоље су се снашле током кризе изазавне пандемијом, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend