Ма неће да било шта ескалирамо него ћемо у Србији да упалимо два најмоћнија радарска система у Европи!
Радар за Копаоник

Ма неће да било шта ескалирамо него ћемо у Србији да упалимо два најмоћнија радарска система у Европи!

Одлуку о изградњи базе Косовских безбедносних снага у Јужној Митровици донеле су косовске власти, саопштено је из НАТО у одговору на питање портала Коссев, јавља овај медиј.

„Стога вас упућујемо да се обратите њима за било какав коментар“, одговорио је НАТО на питања Коссев да ли су упознати и сагласни са одлуком да се на Црнуши гради до сада највећа база КБС на Косову, те да ли су учествовали у томе.

НАТО у одговору подсећа да је пре спровођења било каквих активности КБС на северу Косова неопходно одобрење команданта КФОР, „у складу са споразумом постигнутим са институцијама Косова за који НАТО очекује да се настави са његовим примењивањем“.

Како додају, КБС подржавају у изворном мандату, а преко свог саветодавног тима за везу.

„До сада је КБС у оквиру свог изворног мандата показао да је у стању да изводи операције које се тичу реаговања у кризним ситуацијама и цивилне заштите, те да помаже цивилним властима како би одговориле на природне несреће и остале хитне ситуације, а на корист грађана Косова“, наводе из НАТО.

Подсетили су и на то да КФОР и КБС сарађују и спроводе заједничке активности уклањања експлозивних направа.

Ипак, крајем 2018. године у косовској скупшини усвојена су три закона о промени мандата КБС, чиме безбедносне снаге практично постају војска, што је тада наишло на званично противљење НАТО и најаве да ће преиспитати нивое ангажовања са КБС, пише Коссев.

На питање да ли се нешто променило у односу НАТО према КБС од тада, поручили су да и даље „преиспитују ниво свог ангажовања“.

Кажу да остају посвећени безбедности Косова и регионалној стабилности и да настављају са спровођењем мисије под мандатом УН, с циљем обезбеђивања сигурног окружења и слободе кретања за све заједнице на Косову.

Како су истакли, и даље пружају своју подршку дијалогу Београда и Приштине као „једином трајном политичком решењу за Косово и регион“.

Позвали су Београд и Приштину да се постарају да нема тензија и да се уздрже од изјава или акција које могу „довести до ескалација“, те остану усредсређени на напредак уз реформе и дијалог.

Недавна најава општине Јужна Митровица о додели 191 хетара земље за изградњу базе КБС-а наишла је на одијум у делу српских провладиних медија, Канцеларије за КиМ али и СНС посланика у парламенту, који је виде као претњу Србима на Косову, пише Коссев.

КоССев

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Француска аналитичарка: Албански муслимани колонизовали српско, православно Косово (видео)

Француска аналитичарка: Албански муслимани колонизовали српско, православно Косово (видео)

Француска аналитичарка Марион Марешал, која води Институт друштвених, економских и политичких наука у Лиону, објавила …

Француска на наредним изборима може добити свог Трампа

Француска на наредним изборима може добити свог Трампа

* Родио се у јеврејској породици у Алжиру, а узлетео је нарочито после ТВ-дуела са …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *