Мађарска и Пољска показале да се Меркеловој и Бриселу може рећи „не“

Мађарска и Пољска показале да се Меркеловој и Бриселу може рећи „не“

* Пољски премијер Матеуш МОРАВЈЕЦКИ: Варшава није пристала на уступке у преговорима о буџету ЕУ и исход сматра својом победом. Чак двоструком победом“

* Немачки спољнополитички експерт Александер РАР: После ове победе Пољске и Мађарске и остатак источне Европе ће све више одступити од либералних вредности и ослањати се на своје националне темеље. Пољска и Мађарска су показале да и друге државе такође могу следити њихов пут. А Немачка више нема право да указује остатку ЕУ  како да се понаша

______________________________________________________________

„ПОЉСКА и Мађарска су показале да и земље Источне Европе могу да одступе од ултралибералних вредности ионако неспособне Европске уније“, оценио је познати немачки политиколог Александер Рар.

Тако је прокоментарисао усвајање буџета Европске уније до 2027. године и кљзчну чињеницу да су Варшава и Будимпешта успеле да издејствују да се не финансијска помоћ не повезује и не условљава „владавином права“.

Рар зато наглашава:

„Пољска и Мађарска су победници у преговорима о буџету. Европска унија је направила више компромиса него што се очекивало. Немачка и Француска су намеравале да воде `оштрији дијалог` са земљама које се противе, али су схватиле да би тиме напросто блокирале функционисање Уније, што би довело до уништења њених институција. Постало им је јасно да је бесмислено вршити притисак на Пољску и Мађарску, па је Немачка одлучила да спаси ситуацију“.

Пољски премијер Матеуш Моравјецки рекао је да Варшава није пристала на уступке у преговорима о буџету ЕУ и да исход сматра својом победом.

„Чак је двострука победа. Прво, буџет ЕУ може ступити на снагу, а Пољска ће од њега добити 770 милијарди злота. Друго, тај новац је сигуран, јер је механизам услова ограничен врло прецизним критеријумима“.

Мађарска и Пољска показале да се Меркеловој и Бриселу може рећи „не“

Главни камен спотицања у споровима око буџета био је пројекат, подржан од земаља „Старе Европе“, механизма за праћење поштовања владавине закона у земљама ЕУ почев од 2021. године.     Варшава и Будимпешта, које су под сталним критикама руководства ЕУ због „одступања од заједничких европских вредности“, оштро су се успротивиле.

Рар наглашава: „После ове победе Пољске и Мађарске и остатак источне Европе ће све више одступити од либералних вредности и ослањати се на своје националне темеље. Данас су Пољска и Мађарска показале да и друге државе такође могу следити њихов пут. А Немачка више нема право да указује остатку ЕУ  како да се понаша. Уосталом, и сама без преседана крши права сопствених грађана због пандемије. У таквој ситуацији чудно је грдити Мађарску и Пољску због одступања од принципа демократије“.

Седмогодишњи буџет `тежак` је више од билион евра.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Добио поруку од Алаха да нападне људе па налетео на ластиног возача аутобуса (видео)

Добио поруку од Алаха да нападне људе па налетео на ластиног возача аутобуса (видео)

На међународној аутобуској линији “Ласте” Дортмунд-Београд, на делу пута између Нимберга и Инглоштата, данас је …

ФИЈАСКО ПОЛИТИКЕ ЕУ ПАГАНИЈЕ: Бриселски дијалог управо је изгубио сваки смисао

ФИЈАСКО ПОЛИТИКЕ ЕУ ПАГАНИЈЕ: Бриселски дијалог управо је изгубио сваки смисао

Ако се приштинска страна определила за пуни реципроцитет и настави са акцијама попут актуелне на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *