Мађарска и српска полиција од данас на граници с Македонијом

Мађарска и српска полиција од данас на граници с Македонијом

БЕОГРАД – Заједничке патроле мађарске и српске полиције од данас су на граници са Македонијом како би се заштитили гранични прелази од илегалних прелазака миграната, саопштио је данас министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.

Према његовим речима, 10 мађарских полицајаца у четири патроле од данас раде заједно са српским колегама, а ускоро се очекује и долазак немачких и аустријских полицајаца.

„Очекујемо 20 припадника немачке полиције и 10 аустријских колега, опремљених термовизијским камерама”, казао је Стефановић.

Он је рекао да је реч о 94 километара границе коју није лако заштитити и навео да нису проблем они који имају право на азил и регуларно га затраже пролазећи кроз Србију, већ они који на илегалан начин прелазе границу.

„Већина тих људи нема никаква документа и од њих имамо само изјаве о томе да су дошли из неких од несигурних земаља”, казао је Стефановић.

Он је напоменуо да о проблему азиланата треба размишљати сада и решавати га пре него што дође зима и још тежи временски услови који прете азилантима.

Стефановић је казао да је потребно водити рачуна о заштити граничних прелаза, али и о очувању људских права, јер, како је навео, „азиланти нису кренули на летовање”.

——————————————

Гашић: Грађани Србије немају разлога за бригу

ПРЕШЕВО – Министар одбране Братислав Гашић изјавио је данас да грађани Србије немају разлога за бригу због повећаног броја миграната јер безбедносне структуре максимално воде рачуна о свему.

Гасић је рекао новинарима у Прешеву да „све безбедносне структуре Србије апсолутно гарантују безбедност, пре свега, свим грађанима Србије а наравно и људима који долазе”.

„Нема разлога за било какву бригу … максимално водимо рачуна”, рекао је Гашић подсетивши да је одлуком Владе за та питања задужен посебан тим којим руководи командант Жандармерије Горан Драговић.

Гашић је са министром за рад, запошљавање социјална и борачка питања Александром Вулином разговарао са мигрантима, а обишао је и објекат који се тренутно адаптира за привремени прихват и смештај тих људи.

(Фото Министарство одбране)

Мигранти се у Прешеву окупљају углавном око полицијске станице и на железничкој станици, а захваљући новом објекту моћи ће, на свом путу ка државама Европске уније да се одморе, добију медицинску помоћ.

Вулин је објаснио новинарима да ће бити формиран пролазни, односно привремени Колективни центар како би људи, а посебно жене и деца могле да добију медицинску негу и одговарајуће документе.

„Тамо има више него довољно простора, сређено је двориште , све је окречено, доведена је вода, струја у објекат који осам година није био у функцији”, рекао је он.

Вулин, који руководи владином радном групом за решавање проблема миграната је најавио и да ће Министарство унутрашњих послова ту инсталирати свој информациони систем изразивши очекивање „да ће најкасније прекосутра мигранти бити смештени у том објекту”.

Одлуком Владе Србије Драговић руководи Здруженим тактичким штабом безбедносних снага на простору Копнене зоне безбедности у чијем су саставу припадници полиције, Војске Србије и Безбедносно-информативне агенције

Први мигранти на граничном прелазу Прешево који су тражили азил регистровани су још 2009.године, али тада су то били појединачни случајеви.

———————————————–

Суботица: Мигранти и даље стижу

СУБОТИЦА – Прилив миграната у Суботици аутобусима смањен је претходних дана, али и даље стижу железницом.

Пред Прекршајним судом се бележи иста дневна бројка процесуираних азиланата који су спречени у илегалним преласку српско-мађарске границе.

На суботичкој аутобуској станици речено је Танјугу да је у последњих неколико дана драстично смањен прилив миграната аутобусима из правца Београда.

За разлику од претходне недеље, када је оквирно у просеку стизало између 100 и 150 миграната дневно, у последњих неколико дана није таква ситуација о чему сведочи и мање таксиста у околини саме станице.

Надлежни претпостављају да су се мигранти преоријентисали на Кањижу.

Међутим, мигранти и даље у Суботицу стижу возовима, о чему сведочи и долазак међународног воза који из Београда иде ка Будимпешти, а из којег је у Суботици изашла група од 30 миграната.

Нису били расположени за разговор пред камерама, а у незваничним разговорима са њима сазнајемо да долазе из земаља блиског и далеког истока, с намером да се домогну Мађарске и даље западне Европе.

Док не смисле начин како да пређу у Мађарску, одмарају се у Парку Рајхл Ференца, у непосредној близини Железничке станице.

Они који су раније покушали да илегално пређу границу, а у томе су спречени од стране наше Граничне полиције, и данас су довођени пред Прекршајног судију.

У Прекршајном суду Танјугу је речено да се ситуација у последње време, па и од најаве подизања ограде на граници, није променила по питању оваквих процеса, којих је у просеку око 50 на дневном нивоу.

За то време, одвија се и процес реадмисије, где се дневно враћа по 30 миграната које су мађарски органи спречили у илегалном преласку границе и вратили у Србију.

Мађарски гранични органи су током јучерашњег дана 924 илегална миграната спречили да оду даље ка Западу, а у протекла три дана онемогућено их је укупно 3.287.

Како је саопштила Мађарска полиција, током јучерашњег дана највише њих приведено је на територији Жупаније Чонград, која се граничи са Србијом – 659, укључујући у 77-оро деце.

Највећа група од 81 сиријца приведена је око три сата ујутро у околини Рескеа.

Што се друге Жупаније која се граничи са Србијом – Жупаније Бач-Кишкун тиче, они су протеклог викенда привели су 540 илегалних миграната.

Како је саопштено, од 26. до 28. јуна највише миграната потиче из Авганистана, Пакистана и Сирије.

Агенције

фото: Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Приватизацијом Института Јарослав Черни држава легализује екоцид

Приватизацијом Института Јарослав Черни држава легализује екоцид

Председница невладине организације за заштиту животне средине ОСНА Весна Јаковљевић изјавила је да се приватизацијом …

Одлазећи тиранин покушава да понови лажне изборе, кортстећи се олошем сличним себи

Одлазећи тиранин покушава да понови лажне изборе, кортстећи се олошем сличним себи

Српска напредна странка је депонија политичких превараната, паразита и штеточина, најсрамнијих манекена несреће која три …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *