Мађарска уводи горњу границу за цену горива
фото: Ројтерс

Мађарска уводи горњу границу за цену горива

Уверени смо да ће мера која ће бити преиспитана после три месеца подржати економију и допринети смањењу инфлације, рекао шеф кабинета премијера Виктора Орбана

Мађарска због инфлације уводи тромесечно ограничење раста цене горива на бензинским пумпама на максималну цену од 480 форинти (1,21 евро) по литру, објавила је влада те земље.

„Одлучили смо да ће од 15. новембра бити ограничен раст цена бензина и дизела“, рекао је Гергељи Гуљаш, шеф кабинета премијера Виктора Орбана.

То значи да цена може бити мања од 480 форинти, али не и већа, рекао је он на конференцији за новинаре у Будимпешти указујући на скок цена горива.

Последњих недеља цена бензина и дизела прешла је симболичну границу од 500 форинти по литру на бројним бензинским пумпама у Мађарској.

„Уверени смо да ће мера која ће бити преиспитана после три месеца подржати економију и допринети смањењу инфлације“, рекао је Гуљаш.

Бензинске пумпе неће добијати надокнаде, а акције мађарске групе МОЛ на берзи у Будимпешти пале су за око 3,5 одсто после објаве владе.

Орбан који ће после 12 година на власти поново учествовати на парламентарним изборима предвиђеним у априлу идуће године под све већим је критикама опозиције због инфлације.

Инфлација је достигла 6,5 одсто у октобру, што је највиши ниво од 2012. у Мађарској. Друге европске земље су такође суочене са растом цена горива.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 11. 11. 2021)

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ОРБАН ДОВОДИ ДО ЛУДИЛА ЕУ: „Није ме брига шта Брисел каже“

ОРБАН ДОВОДИ ДО ЛУДИЛА ЕУ: „Није ме брига шта Брисел каже“

Мађарска ће искористити референдум о својим изменама закона о заштити деце ради јачања своје позиције …

Регистрација аутомобила преко 2.000 кубика: Објављено колико ће бити смањен порез

Регистрација аутомобила преко 2.000 кубика: Објављено колико ће бити смањен порез

Усвојене су нове скале за опорезивање моторних возила приликом регистрације, па ће се порез обрачунавати …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *