Мађарска уводи закон „Зауставимо Сороша“

Мађарска уводи нове законе о опорезивању и могућем санкционисању мађарских група које помажу илегалне миграције и за то добијају средства из иностранства, саопштила је данас мађарска влада, која је сет закона назвала „Зауставимо Сороша“.

Такве групе ће морати да се региструју у судовима и да плате порез од 25 одсто на средства добијена из иностранства, изјавио је мађарски министар унутрашњих послова Шандор Пинтер, преноси АП. Групе које се не региструју, а за које власти сматрају да помажу илегалним мигрантима, могле би да буду новчано кажњене.

Мађарска влада, иначе, оптужује америчког милијардера мађарског порекла Џорџа Сороша за изазове које Мађарској доносе миграције, делимично због тога што он финансира групе које се залажу за права избеглица.

Пинтер је, не помињући имена, као пример навео да је неименована особа или група мигранту у Београду дала мобилни телефон који садржи мапе и друге информације „које показују пут за Европу“.

Уз то, могли би бити издати и ограничавајући налози против мађарских грађана за које се сматра да „организују илегалне миграције“, а који би били примењени у зони од осам километара од шенгенске границе Мађарске. Странцима за које се утврди да помажу илегалним мигрантима могао би да буде забрањен улазак у Мађарску, рекао је Пинтер.

Портпарол мађарске владе Золтан Ковач изјавио је да се очекује да мађарске невладине групе „које имају везе са илегалним мигрантима или питањем миграција следе закон и властима назначе… да се баве тим активностима“.

Нови закони неће се примењивати на, на пример, верске добротворне групе или Црвени крст, који расподељују храну, лекове и друге врсте помоћи мигрантима.

– Пружање помоћи није исто што и активно учешће у нечијем илегалном преласку границе – закључио је Ковач.

Вестионлине

Актуелно

Анализа: Колико је пута (до сада) Александар Вучић ПРЕКРШИО УСТАВ?!

Критика упућена Александру Вучићу да као председник Србије непрестано крши Устав, чији би политички заштитник …

Слинави, да ли је кривично дело рушење Уставног поретка и територијалног интегритета Републике Србије?

ПОЗИВ опозиције предвођене Драганом Ђиласом, Бошком Обрадовићем и Вуком Јеремићем, да полиција и војска ухапсе …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons