Магија покрај урне Николе Тесле

0
(0)

ОСОБЕ које медитирају код урне са пепелом Николе Тесле снимљене су током обреда који има елементе магијског обожавања мртвих и комуникације са душама преминулих.

Ово је став Митрополије загребачко-љубљанске и владике Порфирија о фотографији која је узбуркала домаћу јавност. На њој је група младих људи који у лотос положају медитирају недалеко од урне у Музеју Николе Тесле. Ова фотографија наводи се као посредни доказ да би пепео великог научника требало изместити из Музеја на место где би била заштићен од оваквог понашања.

Митрополија загребачко-љубљанска истиче да су посетиоци музеја снимљени током обреда који се доводи у везу са спиритизмом и некромантијом.

– За већину Срба и других верника са ових простора овакви призори представљају увреду, док злоупотреба државних установа од стране разних група сектног карактера представља својеврсну травестију, коју би требало окончати применом закона – наведено је у саопштењу Митрополије. – Теслино интелектуално наслеђе било је и раније предмет интересовања секти. Представници јапанског култа Аум Шинрикјо почетком деведесетих година су добили приступ архиви овог музеја.

ФОТОГРАФИЈА „РЕСОНАТЕ“ ФЕСТИВАЛА

Директорка „Ресонате“ фестивала Мариа Јелесијевић изјавила је јуче да је фотографија на сајту СПЦ, у ствари, фотографија са твитер-налога која не приказује никакав перформанс, већ интервју за видео-документацију фестивала.

– То се ради сваке године у оквиру наше продукције, за потребе годишњег документарног филма о фестивалу. Дозволу за снимање добили смо од музеја – рекла је Јелесијевић..

Митрополија подсећа да су појављивали и „разни други опсенари и магови, са идејама о ‘Теслиним светлосним формулама’ и другим езотеријским доктринама за које су (безуспешно) тражили покриће у идејама српског генија и осведоченог православног хришћанина“.

– Отворено је и неколико „духовних центара“ којима је наденуто Теслино име, иако је њихова делатност понајмање заснована на науци – каже се у саопштењу.

На буру која је у јавности изазвало објављивање фотографије у Музеју Николе Тесле гледају као на непотребан сензационализам. Ситуацију забележену објективом они објашњавају као акт групе уметника која је добила одобрење управе да на свој начин ода поштовање великом научнику.

– Дозволили смо им да уђу у Музеј и направе неколико фотографија – каже директор ове установе Бранимир Јовановић. – Они су током посете медитирали, седели са стране и све је било у границама пристојности. Водимо рачуна да све што се дешава у Музеју буде са респектом према Николи Тесли и засад нисмо имали проблема.

Јовановић истиче да сензационалистичка прича о сатанизму која се појавила у јавности наноси штету Музеју и да је не треба доводити у везу са иницијативом за измештање урне.

– Став Музеја је да, уколико иницијатива за измештање урне постоји, било да је покреће Скупштина града Београда, СПЦ, или Канцеларија председника, она мора да се размотри, и то јавно. Добра је идеја о формирању комисије, а Музеј ће помоћи у усмеравању процеса на прави начин. Ако треба урна да иде, онда хајде да видимо где и из којих разлога – рекао је Јовановић.

 

Р. ДРАГОВИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Откривањем спомен плоче отворен спомен музеј војводи Мишићу у Осеченици

5 (2) Председник општине Мионица Бобан Јанковић је у понедељак на Kраљевом столу у Осеченици …

Србија: На јесен милион незапослених, треба им помоћи

5 (2) Председник синдиката УГС „Независност“ Зоран Стојиљковић изјавио је да је очекивано да се …

Један коментар

  1. beograđanin na vodi

    Kakve uopšte veze imaju SPC i Nikola Tesla? Odjednom im smeta urna a tu je decenijama! Inicijativa za njen premeštaj liči na politikantstvo i mešanje Crkve u sve i svašta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend