Наука и ТехнологијаСрбија

Треба изградити нови Теслин музеј

Исто тако Милутину Миланковићу и Руђеру Бошковићу!

У „Политици” је 22. новембра објављено да се ствара стратешко партнерство Србије с Теслиним научним центром из Америке ради обнове једине преостале лабораторије нашег научника. Никола Тесла је у тој лабораторији на Лонг Ајленду код Њујорка изводио бројне експерименте од 1901. до 1917, када је антенска купола минирана и срушена. У обнову зграде требало би да се укључе и финансијски помогну наше успешне фирме и појединци. Истог дана Радио Београд пренео је вест из Америке да је поменута зграда оштећена у пожару.

Никола Тесла је приликом једине посете Београду говорио да ради на више научних пројеката који ће бити од велике користи човечанству, а он ће бити поносан што је то дело једног Србина. Да ли смо ми у Србији поносни што је Никола Тесла Србин и на који начин то исказујемо? Да ли је довољно што један аеродром и булевар носе име великог научника? Повод за овакво преиспитивање налазим у текстовима редитеља Станка Црнобрње објављеним у Културном додатку „Политике” 22. фебруара 2022. и 2. децембра ове године. У њима се аутор залаже за изградњу веће зграде Теслиног музеја како би могла да се прикаже целокупна научна и лична оставштина Николе Тесле која је пре 72 године допремљена у Београд. Његова образложења су детаљна, аргументована и уверљива, али нисам запазио да су наишла на реаговања званичника наших институција нити стручне јавности.

У време кад се ужурбано ради на реализацији пројекта Експо 2027. сматрам да је у истом периоду потребно изградити нови, знатно већи музеј Николе Тесле на најбољој и приступачној локацији и благовремено припремати стручне водиче за поједине делатности у којима је научник стварао. Тиме би се постигла већа ефикасност инвестиција у пројекат Експо 2027. и у Теслин музеј. Томе би допринели промотивни огласи да ће посетиоци Експо 2027. имати прилику да обиђу јединствен у свету Теслин музеј, где ће први пут бити изложени бројни експонати: многи уређаји, оригинални предмети и документа који се не могу видети у другим музејима света. Не би требало пропустити веома повољну прилику да се читавом свету прикаже веома широко поље делатности у којима је знаменити Србин стварао. Због могућности посете изложби Експо 2027. у тој години повећао би се и број посетилаца музеја.

Инвестиције у изградњу Теслиног музеја од свега пет до шест промила укупних средстава за изградњу изложбе Експо 2027, пратеће инфраструктуре и смештајних капацитета исплатиле би се у релативно кратком периоду, а допринели би промоцији Србије, српског народа и сазнању да је Никола Тесла Србин. То би позитивно утицало и на промоцију наших успешних фирми и појединаца који би помогли изградњу новог музеја. Верујем да би изградњу помогли и многи наши грађани. Сматрам да је логичније и целисходније да наше фирме знатније помогну изградњу Теслиног музеја који ће стално бити доступан бројним посетиоцима него празне зграде некадашње лабораторије у близини Њујорка.

Драгомир Посркача,
економиста у пензији

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Политика.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!