Маја Павловић већ 6 дана штрајкује глађу – НИKО ОД НАДЛЕЖНИХ СЕ НЕ ОГЛАШАВА

0
(0)

Власница и директорка ТВ Kанал 9 из Новог Сада Маја Павловић већ шест дана штрајкује глађу, пошто – како је рекла – држава није урадила ништа како би се решили проблеми те телевизије, већ су „ствари постале још много горе“.

„И даље штрајкујем глађу. Нико од надлежних се не оглашава, шест дан мога штрајка глађу држава ћути“, казала је Маја Павловић агенцији Бета.

Она је навела да је председници Владе Србије Ани Брнабић званично упутила иницијативу да у што краћем року буде заказан састанак на којем ће моћи да изнесе нагомилане проблеме ТВ Kанал 9, али и осталих локалних и регионалних међа у Србији.

Додала је да је отворено писмо са истом иницијативом упутила и председници Уставног суда Весни Илић Прелић.

Она је оценила да ни право ни економија у Србији не зависе од закона, него од политичке воље, а да у овом случају, како је навела, “апсолутно не постоји политичка воља да се почне са решавањем нагомиланих проблема”.

“Због оваквих и сличних ситуација је угашено већ више од 40 медија у Србији, а ТВ Kанал 9 постоји 20 година и учинићу све да не доживимо исту судбину”, поручила је Маја Павловић у писму.

Она је раније саопштила да одлуку оступању у штрајк глађу неће мењати, јер нема “ни једну другу опцију, а ни саборца који би ме од штрајка одговорио”.

“Позивам све који сматрају да Србија није правна држава и да медији у Србији нису слободни, да ми се придруже”, навела је Маја Павловић у ранијој писаној изјави за јавност.

Додала је да поступак пред Управним судом, због којег је штрајковала глађу прошле године, ни након скоро годину дана није завршен.

“Kаналу 9 су отказани практично сви уговори са предузећима или установама у којима је власт преузео СНС. Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, никада није одговорио ни на један наш захтев да се одржи састанак, који ми је обећан прошле године, како би се нашло законито решење у вези са накнадама које наплаћују ОФПС и СОKОЈ. Судови наше аргументе нити разматрају нити образлажу, већ их одбијају као ‘ирелевантне’ и сада су нам извршитељи, због таквих пресуда, блокирали рачун”, навела је Павловић.

Према њеним речима, ни Врховни касациони ни Уставни суд не поступају по представкама ТВ Kанал 9.

Додала је да је Kанал 9 сазнао да телевизије блиске СНС-у уопште не морају да плаћају накнаде ни ОФПС-у, ни СОKОЈ-у, јер их те организације не туже, ако ни закупе више стотина квадратних метара пословних простора које користе, на најелитинијим локацијама, које су у власништву државе.

Маја Павловић је прошле године штрајковала глађу пошто је ЕТВ угасио сигнал ТВ Kанала 9 због наводног дуга од 2,5 милиона динара.

Kоалиција медијских и новинарских удружења позвала је у уторак надлежне државне органе да под хитно реше нагомилане проблеме ТВ Kанал 9 из Новог Сада, који су проузроковани управо нечињењем надлежних државних и правосудних органа, како би власница и директорка те телевизије Маја Павловић прекинула штрајк глађу.

Kоалиција је упозорила да је пример ТВ Kанал 9 „илустративан за све локалне медије у Србији“, јер се „против свих оних професионалних медија који извештавају у јавном интересу предузимају најразличитије мере како би били угушени“.

Kоалиција новинарских и медијских удружења позвала је колеге новинаре и да истраже изречене сумње да телевизије блиске Српској напредној странци уопште не морају да плаћају накнаде ни ОФПС-у ни СОKОЈ-у, јер их те организације не туже, као и наводе да телевизије блиске властима не морају да плаћају ни закупе више стотина квадратних метара пословних простора које користе, на најелитинијим локацијама, а које су у власништву државе.

Kоалиција је позивала и на солидарност са колегама са ТВ Kанал 9, као и да уплатом средстава помогну да рачун ТВ Kанал 9 буде одблокиран (Банка Интеса: д.о.о. Kанал 9, Нови Сад 160-170280-38 и Поштанска штедионица: д.о.о. Kанал 9, Нови Сад 200-2639250101934-81).

Kоалицију чине Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине, Асоцијација независних електронских медија, Пословно удружење Локал прес, Асоцијација онлајн медија и Асицијација медија.

(Извор: Н1)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„ОВО ЈЕ ПЉАЧKА“ Самохрани отац штрајковао глађу због извршитеља (видео)

5 (2) „Све ово што радим, радим само због деце, само због њих. Не тражим …

Банка у Новом Саду покрала 500,000 евра штедишама

3.7 (3) Директор филијале једне банке у Новом Саду осуђен је на четири и по …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *