Милорад Улемек ступио у штрајк глађу јер је већ скоро 18 година у притвору и строгој изолацији у ћелији

Милорад Улемек ступио у штрајк глађу јер је већ скоро 18 година у притвору и строгој изолацији у ћелији

Некадашњи командант Јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија, осуђен на максималну казну затвора због најтежих кривичних дела, почео је да одбија затворску храну, пренео је медијима његов адвокат Александар Ковачевић, а ову информацију за Танјуг су потврдили и у Управи за извршење кривичних санкција. „Тачно је да је осуђеник Милорад Улемек почео да одбија храну која се спрема у заводу. Закон о извршењу казне затвора за кривична дела организованог криминала се у свим својим одредбама примењује на све осуђене особе у Посебном одељењу КПЗ Пожаревац (Забела) као и Правилник о кућном реду Посебног одељења, а то се односи и на Милорада Улемека”, прецизирају за Танјуг у управи.

Улемеков адвокат је навео да је он ступио у штрајк глађу јер је већ скоро 18 година у притвору и строгој изолацији у ћелији, током којих му је све време ускраћено право на ресоцијализацију и напредовање током издржавања казне, право на рад, школовање, право на посету блиских особа у посебним просторијама и посете других особа, као и Уставом гарантовано право да буде обавештен о разлозима због којих му се продужава боравак у самици сваке две године.

Улемек казну издржава у најстрожем затвору у Србији – Посебном одељењу затвора у Пожаревцу, познатом и као српски „Алкатраз”, у којем борави од отварања 2010. године.

Према Закону о извршењу казне затвора за кривична дела организованог криминала, председник суда испитује по службеној дужности да ли и даље постоје разлози за издржавање казне затвора у Посебном одељењу на сваке две године од почетка издржавања санкције, односно од последњег решења.

Одлука којом се осуђенику продужава издржавање казне у Посебном одељењу, доноси се на основу чињеница и доказа из извештаја Посебног затворског одељења, полиције и служби безбедности, као и мишљења јавног тужиоца.

Улемек је иначе први осуђеник који је 2010. године смештен у Посебно затворско одељење, а пре тога је од маја 2004. био у притвору Окружног затвора.

Осуђен је четири пута на максималну казну од 40 година затвора због организовања убиства премијера Зорана Ђинђића, због кривичних дела „земунског клана”, због четвороструког убиства на Ибарској магистрали, као и због убиства Ивана Стамболића и покушаја убиства Вука Драшковића. Кривични закон Србије не познаје сабирање казни па Улемек служи јединствену санкцију од 40 година затвора.

Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

У ЗАТВОР ЗБОГ КРИТИКЕ: Вучић уводи нови закон налик вербалном деликту код Тита?!

У ЗАТВОР ЗБОГ КРИТИКЕ: Вучић уводи нови закон налик вербалном деликту код Тита?!

Под плаштом „добрих намера“ и “бриге за новинаре”, Министарство правде је предложило измене Кривичног законика, …

Укинут затворски притвор за двоје оптужених из Беливукове групе

Укинут затворски притвор за двоје оптужених из Беливукове групе

Апелациони суд у Београду укинуо је притвор за двоје оптужених припадника организоване криминалне групе Вељка …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *