Мајке покрадене и киднаповане деце испред парламента, власт им поручује – законом до истине о несталим бебама

0
(0)

Народна скупштина расправљаће у среду о Закону о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта широм Србије током шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века. Тај законски предлог изазвао је противљење родитеља нестале деце – који тврде да Закон не решава кључни проблем – утврђивање истине. Владајућа већина одговара да само суд може бити тај који утврђује истину, док закон ствара претпоставке за то.

Мајке окупљене у Београдској групи родитеља нестале деце дошле су пред Народну скупштину да поруче посланицима: Занима нас истина о нашој деци, а закон који усвајате нам не гарантује да ћемо до те истине доћи.

„Сада тражимо да се формира једно радно тело и да се спроведу истражне радње где би се утврдио статус сваког детета – мртво – доказ. Или живо – где је? Са крајњим епилогом ДНK анализе“, каже Рада Пантелић из Београдске групе родитеља нестале деце.

Мајке су углавном кроз документацију породилишта и изостанак паралелних докумената на гробљима дошле до сазнања, а многе онда и конкретно до деце, збуњене и шокиране. Kако по правилу деца не желе ДНK анализу, оштећене мајке сада траже појашњење од министра унутрашњих послова. Kако ће се и у ком правцу одвијати истраге које је најавио?

„С обзиром да је велики број нас родитеља добио одбијенице – да ли ће се водити нове истраге? Да ли треба да пишемо нове кривичне пријаве? Шта се сада дешава? И ако се воде нове истраге, ако тужилаштва воде истраге, зашто је онда по овом закону надлежан Виши суд“, упитала је Мирјана Новокмет.

Тачно је да нема гаранција да ће се после усвајања закона сви случајеви окончати непобитним утврђивањем истине, наводе у владајућој коалицији и објашњавају да коначну истину може да утврди само суд.

„Овим законом ми отварамо могућност да сви дођу до истине преко судских органа и да прикупе све доказе. На крају крајева, и та комисија која постоји у Влади Србије управо је омогућила да се отворе сви тајни документи којима родитељи раније нису имали приступ“, изјавила је Александра Томић, народни посланик (СНС).

Закон који разматра Скупштина, Србија је требало да усвоји још пре шест година. Наиме, пресудом Европског суда за људска права у Стразбуру у случају Зорица Јовановић против Србије, суд је наложио држави Србији да у року од годину дана успостави механизам за обештећење родитеља којима су деца на рођењу отета.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Отворено писмо нашим другарима из Телекома Србија, Војсци Србије, БИА, Тужилаштва и Владе Републике Србије

4.7 (28) Поштовани Господине Радовићу, Напад са мрежне инфраструктуре Телекома Србија на www.srbijadanas.net почео је …

МОЖЕ ГЕНИЈЕ! Вратите све што смо уплатили за здравствено са све каматом и да престанете наплату истог!

2.5 (20) Молим људе да слушају своју државу, јер ће се понашати одговорно и узети …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend