Македонија УKИДА историју, уместо историје, ученици ће учити друштвене науке

Македонија УKИДА историју, уместо историје, ученици ће учити друштвене науке

4
(4)

Професорка Симона Груевска Маџоска, са Института за македонски језик, реаговала је на презентацију Министарства просвете и Бироа за развој образовања који најављују да нец́е бити посебног предмета историје, али да ц́е се историјске чињенице предавати у оквиру предмета „Друштвене науке“

Професор Груевска Маџоска истиче да је несхватљиво како је могуц́е изучавати историју, грађанско образовање и географију из једног предмета од првог до деветог разреда основне школе.

– Скандалозна реформа основног образовања! Потпуно погрешна концепција и експериментисање са ученицима! Укинута историја као предмет и смешта у групу предмета Друштвене науке! Браво „браво“! Шта друго да кажем! – написала је она на свом Твитер профилу.

Министарство просвете и Биро за развој образовања најавили су да ће се историјске чињенице од следеће године проучавати у оквиру предмета Друштвене науке, а министарка Царовска на јучерашњем онлајн конференцији рекла је да је основно образовање основа образовања и да због тога промене почињу од њега.

Основно образовање је основа образовања и зато промене започињемо управо овде. Нови концепт значи ц́е више времена у школи, мање предмета, односно спајање више предмета у један, више интеракције између наставника и ученика и између самих ученика. Све ово захтева максималну посвец́еност наставника који ц́е на креативан и инспиративан начин кроз наставу и додатне активности ван наставе подстац́и пуни потенцијал сваког детета – рекла је Царовска.

Ништа није спорно, најсавременија пракса је спајање предмета историје у друштвене наукама, баш као што су биологија и хемија интегрисане у природне науке, изјавила је министарка образовања и науке Мила Царовска, након реакција на друштвеним мрежама да је предмет историје укинут.

Извор: Весник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Скрените Македонцима пажњу да престану са грубим мешањем у унутрашње послове Републике Србије!

Скрените Македонцима пажњу да престану са грубим мешањем у унутрашње послове Републике Србије!

5 (3) Македонија је, рекло би се изненада и ничим изазвана, преузела на себе задатак …

Историја Срба: САРАДЊА KОМУНИСТА, НАЦИСТА И УСТАША (видео)

Историја Срба: САРАДЊА KОМУНИСТА, НАЦИСТА И УСТАША (видео)

5 (4) Истина о правој позадини догађаја који су променили историју Срба. Податке, који су …

4 Коментара

  1. 😭😭…па они и немају историју.

  2. ДРАГИ МАКЕДОНЦИ ЧУВАЈТЕ НАШУ МАКЕДОНИЈУ!

    Најновији предлог трансформације у Македонији укидање историје. Неће ваљда да им Бугари продају историју, јер они оспоравају језик, националност, државност. Тиме се недавно сложио и премијер Заев, чак је отишао и даље, да су Бугари у Другом светском рату били администратори. Досадашња македонска историја тврди да су Бугари били фашистички окупатори Македоније, пљачкали и убијали Македонце. Предлог да се историја изучава у оквиру предмета друштвене науке, с којим се с патриотским правом не слаже професорка Симона Груевска Маџоска, са Института за македонски језик, је исто када би се пила мешавина млека и расол или математика и македонски језик се изучавају у једном предмету. Да ли Заев зна да су Бугари припојили 1913. године део Македоније, Пиринску Македонију. Проћиће као Методија Шарло Шаторов, који због Бугара није дозволио да крене устанак против фашизма, као у свим деловима тадашње Југославије јула месеца 1941. године. Шаторов је смењен и доведен Колишевски и устанак почео 11. октобра те године. Шаторова нико више у Македонији не помиње нити као човека нити као штакора. Време је да Македонија расчисти и са пробугарском политикм коју спроводи Заев и његових издајника македонских интереса. Он уместо Македонију да води у ЕУ, он је води у Бугарску, његова патриотска срамота. Заева пљују из васионе Гоце Делчев, Даме Грујев, Питу Гули, Лазар Колишевски, Блаже Конески, генерал Михајло Апостолски и сви македонски патриоти и родољуби са оног и овог света.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend