Македонија: Заврнула нас Европа

Македонија: Заврнула нас Европа

Македонски председник Ђорђе Иванов изјавио је у четвртак да, у избегличкој кризи, његова земља плаћа грешке Европске уније која ју је, како каже, оставила на цедилу.

– Није први пут да ЕУ оставља Македонију на цедилу, то нам је већ познато! Кад смо током рата на Косову примили 360.000 избеглица, нико нам није помогао. Због тога смо сад реаговали проактивно, наша војска штити наше границе – рекао је Иванов у интервјуу за немачки лист “Билд”.

Он је навео да је у избегличкој кризи Македонија већ потрошила 25 милиона евра својих пореских обвезника и прогласила кризну ситуацију.

– А шта смо добили од Европе? Ништа! Ниједан цент! Уместо тога сада као земља која није чланица ЕУ мора да штити Европу од једне чланице ЕУ, односно Грчке – нагласио је Иванов.

“Нико нас неће”

Македонија, како је подсетио, није ни у ЕУ, ни у зони Шенгена, ни у НАТО-у.

– Нико нас неће. И поред тога, штитимо Европу од једне европске земље која је лоше контролисала избеглице, односно једноставно их је слала даље. Безбедност су у избегличкој кризи потпуно изгубили из вида. Да смо се ослонили на Брисел и да нисмо сами реаговали, одавно бисмо били преплављени џихадистима – навео је Иванов.

Иванов је рекао да је Македонија запленила 9.000 фалсификованих или украдених пасоша, те да неке “такозване избеглице” са лажним идентитетима путују целом Европом.

Трећа На питање да ли би Немци морали да буду захвални Македонији што је радикално затворила границу, Иванов је рекао:

– У избегличкој кризи постоје хуманитарни аспект и безбедносни аспект. Када је рец о хуманости, Немачка је добро поступала. Али на плану безбедности је потпуно заказала.

Он је објаснио да је Скопље желело да размењује информације са Немачком и Европом о потенцијалним џихадистима, али да те податке нико није хтео, јер је Македонија “трећа земља”.

Тек накнадно, како је навео, обратили су се Македонији поводом атентата у Паризу.

– Тада смо им пренели да је допутовало укупно 10 особа са истим идентитетом као атентатори – рекао је македонски председник.

Последња рупа на свирали

На опаску новинара “Билда” да је у “преговорима за столом са ЕУ Турска, а не Македонија, Иванов је рекао:

– Нажалост, ми смо део јеловника. Увек смо били жртве институција ЕУ, 25 година су нас лагали и манипулисали нама. Седам пута се већ говорило о нашем чланству у ЕУ, али је увек постојала препрека коју је постављала Грчка.

Вестионлине

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Терористи Исламске државе са женама и децом враћени и у Македонију

Терористи Исламске државе са женама и децом враћени и у Македонију

У Северну Македонију враћена су четири мушкарца која су ратовала у Сирији и Ираку на …

Немачка трага за несталима у поплавама – апокалиптични призори након повлачења воде (видео)

Немачка трага за несталима у поплавама – апокалиптични призори након повлачења воде (видео)

Број страдалих у поплавама које су погодиле више европских земаља попео се на 188, али …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *