„Мала бара, пуно крокодила“: Kо су све саветници који добијају до 120.000 у Гроцкој?
фото: Жиг инфо

„Мала бара, пуно крокодила“: Kо су све саветници који добијају до 120.000 у Гроцкој?

Kолико је у општини Гроцка запослених на месту саветника, шта је њихов посао и колико су за то плаћени – тема је коју је отворио локални портал “Жиг инфо”. Тврде да у општини ради 59 саветника који примају плате између 60 и 120 хиљада динара и да је махом реч о партијском и родбинском запошљавању. Из општине за Н1 кажу да је термин саветник “приказан на баналан начин”, и да је то позиција која, као и референт, има више нивоа – од млађег до вишег.

Од 17 београдских општина, Гроцка по величини – није ни у првих пет. Међутим, када је реч о броју саветника, могу да јој позавиде многи градови у Србији. Новинари портала „Жиг инфо“ тврде да општина има 59 саветника из разних области, за које се месечно издваја преко 56 милиона динара.

„Они су распоређени по некаквим одељењима, они тако називају – имају саветнике у урбанизму, комуналној инспекцији, општој служби итд, али је суштина да их има 59 – што саветника, што млађих саветника, што самосталних саветника, право питање је да ли у Грдаској општини Гроцка постоји толико канцеларија са столицама да прихвати толики број саветника“, каже новинар портала „Жиг инфо“ Жељко Маторчевић.

О броју саветника који се наводи и њиховој улози – мишљење имају и становници Гроцке.

„То је превише, што би толико саветника, логичко размишљање – што би 50 саветника за шта, а мала је Гроцка варошица“.

„Не знам, зато што је тешко уопште до њих да се дође унутра, а камоли да знате колико имају саветника“.

„Највероватније је много, а за њих није сигурно, то је за њих нормално, ми морамо да трпимо и то је то“.

„Једна је од највећих општина под градом Београдом, тако да ако је нешто тако потребно, зашто да не“.

Новинар портала „Жиг инфо“ Жељко Маторчевић каже да на списку саветника има чланова Српске напредне странке, али и оних који су у родбинским везама.

„У градској општини Гроцка су и даље сви они који су били са Симоновићем и даље су ухлебљени, ужа и ближа његова фамилија и да је то класично страначко запошљавање то су људи – већина њих који се ни не појављују на послу, до већине података смо дошли на основу доступности информација од јавног значаја, с тим што смо до њих дошли тек након жалбе поверенику, јер општина није хтела да нам достави податке“, каже Маторчевић.

А на питање Н1 – да ли Гроцка има 59 саветника, из општине нису одговорили. У писаном одговору наводе да позиција саветника, као и референта постоји у неколико категорија и да су објављене информације банализоване – зарад медијске пажње.

„Посебно наводимо чињеницу да запослени у Управи градске општине Гроцка нису личности од значаја за јавност који би требало изазивати било чију пажњу на тај начин што ће се подаци о њима злоупотребљавати и чинити јавно доступним без њихове претходне сагласности, пре свега из разлога што не врше јавне функције у телима Скупштине општине Гроцка, немају функције у политичким партијама које делују у јавном животу општине, нити својим понашањем дају повода да буду предмет текстова у којима се њихов рад омаловажава, а они лично излажу непријатностима. Све информације које су доспеле у јавност су злоупотребљене и пре свега нетачне“, поручују из општине.

Иако из општине Гроцка кажу да међу саветницима нема оних који су од значаја за јавност, портал „Жиг Инфо“ преноси да ће новинарки телевизије Пинк Гордани Узелац – на основу једногодишњег уговора који је потписан 3. децембра 2020. бити исплаћено милион и по динара, за саветовање председника општине Драгана Пантелића у области медија.

Аутор: Јелена Мирковић, Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Од поглавника Вучића за британску круну! Србија плаћа Премијер лигу 600 милиона фунти?!

Од поглавника Вучића за британску круну! Србија плаћа Премијер лигу 600 милиона фунти?!

Чак и Британцима је јасно да је 600 милиона евра СУЛУДА цифра коју у светској …

ПОГЛАВНИК ВУЧИЋ од Србије прави НДХ где НАПРЕДНЕ НЕОУСТАШЕ чекићима млате народ!

ПОГЛАВНИК ВУЧИЋ од Србије прави НДХ где НАПРЕДНЕ НЕОУСТАШЕ чекићима млате народ!

Александру Вучићу пуна су уста геноцида у Јасеновцу и тога како су усташе чекићем убијале …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *