Малињаци у западној Србији скоро уништени

Малињаци у западној Србији скоро уништени

0
(0)

Kиша и снег који је пао пре неки дан, изазвали су велике штете у воћњацима, посебно у малињацима у западне Србије.

Произвођачи наводе да је стање у малињацима у вишим пределима Ужица, Ариља, Пожеге, Бајине Баште, Ивањице, Прибоја, Пријепоља, Нове Вароши, Kосјерића и Чајетине катастрофално и да су штете и до 80 одсто.

Подсетивши на то да је до пре неколико дана проблем био у сушењу засада, посебно у нижим пределима, Добривоје Радовић, председник Асоцијације малинара Србије, наводи да је снег, који је уследио у брдско-планинским крајевима, изазвао додатне штете.

„Пре снега, штете су биле од 50 до 70 одсто на подручју Златиборског и Моравичког округа. То је процена стручњака са Института за пољопривреду и државних пољопривредних стручних служби. После снега, који је пао у брдско-планинским пределима вишим од 650 метара, штете су и до 80 одсто“, рекао је за Данас Добривоје Радовић, председник Асоцијације малинара Србије.

Он је додао да је влажан снег, који је достизао висину 10 до 15 центиметара, поломио изданке и гране, па опоравак биљака, како је проценио, готово да неће бити могућ.

„То неће бити могуће због кише, која данима пада, јер у таквим условима није могућа примена агротехничких мера. То је највећи проблем и док не буде сунчаних дана, нећемо знати да ли ће ишта остати у малињацима“, додао је Радовић.

Он је истакао да су тренутно ангажовани стручњаци са факултета и института, који са представницима Министарства пољопривреде обилазе терен како би установили стање пре и после снега.

Многи воћари су ноћ у којој је падао снег провели у воћњацима и уклањали снег са изданака. Под тежином мокрог снега, како сведочи воћар Милан Лазовић из златиборског села Алин Поток, чији малињаци су на око 1.000 метара надморске висине, ломили су се изданци воћа.

„Нас четворица смо и тресли и скидали снег са малина, а штета ће се видети за који дан када изданци почну да се суше. Снег смо скидали са стабала јабука и шљива, како се не би поломиле гране и успели смо да сачувамо воће око куће“, рекао је Милан Лазовић за Златиборпресс.

„Џаба рад, труд и све, кад је велика штета“, додао је Бранислав Петровић из истог села и казао да је снег поломио све изданке у његовом малињаку од 40 ари. Део малињака је осигуран од временских непогода, првенствено од града, али не и од снега, јер га је мало ко очекивао половином маја, па пољопривредници не знају како ће надокнадити штету.

Средоје Маричић из ивањичког села Братово, који узгаја малине на више парцела, на око хектар и по, наводи да је штета у његовим малињацима и до 50 одсто.

„Ове године сам осигурао малине од града, али не и од снега и мраза. Прошле године сам осигурао и против снега и мраза, што ме много коштало, а није било ни снега ни мраза, тако да сада не знам шта да радим“, казао је Маричић.

Представници ивањичке општине су излазили на терен и разговарали са произвођачима о могућностима за накнаду бар дела штете, а да ли ће то бити могуће биће познато за неколико дана.

И у ариљском крају, штете су велике, а Милан Ђукић из удружења Српска малина каже да су највеће штете – од 60 до 70 одсто, у малињацима у селима Бјелуша и Бреково.

Пише: Н. Kовачевић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ђорђе Вукадиновић: Зајечар показао озбиљан пад СНС-а, пали за 20%, СПС звекнуо а Шапић нестао! (видео)

Ђорђе Вукадиновић: Зајечар показао озбиљан пад СНС-а, пали за 20%, СПС звекнуо а Шапић нестао! (видео)

5 (4) Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић сматра да су локални избори, одржани у недељу у …

Лавров: Наши односи са ЕУ су уништени

Лавров: Наши односи са ЕУ су уништени

3.7 (3) Целокупна инфраструктура односа са Европском унијом уништена је једностраним поступцима Брисела, стога сада …

Један коментар

  1. Ali, veliki prdonja ne govori nista o potpuno satrtoj i unistenoj poljoprivredi, o zatvorenim fabrikama, o opustosenoj zemlji, sanja ta vreca fekalija da je novi Ramzes I, ni manje ni vise!
    Otrcana, naduvena i podbula napuderisana nistarija!

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend