Смедерево: „Kо у својој радњи рекламира своју радњу – казна 100.000 динара“

Смедерево: „Kо у својој радњи рекламира своју радњу – казна 100.000 динара“

0
(0)

Градска управа Смедерева је 25. марта донела одлуку о наплаћивању накнаде за коришћење јавних површина којом су обухваћени и објекти у власништву привредних предузетника, што је изазвало њихово велико незадовољство.

Наиме, одредбама те одлуке предузетници су се суочили са казнама у износу од 50 до 100 хиљада динара, ако без плаћања накнаде општини окаче рекламу за сопствену радњу – у сопственој радњи.

„Након нашег протеста, надлежни у Смедереву су одлучили да промене одлуку којом је приватна својина потпуно погрешно третирана као јавна површина за чије коришћење је прописана накнада“, каже за Данас Иван Савић, заступник Општег удружења предузетника – Смедерево.

У тој одлуци за предузетнике у Смедереву је спорно тумачење да у јавне површине наводно спадају рекламе и брендови постављени на њиховим објектима.

– То једноставно није тачно и правилно тумачење, јер је реч о приватној својини, а не јавним површинама, чиме таква одлука не може да се примени на пословне објекте чланова нашег удружења. Сходно томе смо поред заустављања радњи које су на основу те одлуке предузимали комунални инспектори, то јест скидања брендова и реклама са објеката наших чланова тражили и измену и исправљање недостатака те одлуке која штети интересима предузетника у Смедереву. У међувремену сам имао састанак са надлежнима у Смедереву и од свих њих сам добио обећање да ће одлука бити примењена а комунални инспектори су већ престали да спроводе ту неправилну одлуку – истиче наш саговорник.

Он додаје да је велики проблем представљало и то што је одлука о накнадама о коришћењу јавних површина почела да се примењује у тренутку када није била испоштована формална процедура, то јест још увек није била објављена, као је прописано, у Службеном листу и на порталу Скупштине града Смедерева.

– Поред неправилности донета одлука садржи и доста непрецизности и нејасноћа, примера ради шта је то јавна површина, како се и на основу чега наплаћује накнада, висине накнада и тако даље. Предузетници у Смедереву су оправдано забринути због чињенице да су им инспектори без било каквог решења скидали рекламе са објеката у њиховом власништву. Невероватно је да се градска управа тако односи према привредницима који кроз пореске обавезе финансирају све потребе градске администрације. На тај начин се повређују основна права више од 3.000 предузетника који запошљавају осам до девет хиљада радника – наводи Иван Савић, заступник Општег удружења предузетника Смедерева.

Према његовим речима за процедуралне и друге неправилности кривицу сноси градска влада због погрешних и лаичких тумачења важних прописа.

Он наглашава да је због неправилне и по привреднике штетне одлуке 10. маја као званични заступник Општег удружења предузетника Смедерева упутио допис градским челницима са захтевом да се спорна одлука укине односно промени, а да комунални инспектори престану са активностима упереним против интереса привредника у том граду.

– На састанку одржаном неколико дана касније смо постигли договор да се та одлука укине а да инспектори прекину са неоснованим активностима чиме је проблем са којим смо се суочили окончан – закључује Савић.

Пише: Г. Влаовић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Смедерево: Скоро 400 радника Фабрике каблова ПКЦ добило отказе преко СМС-а

Смедерево: Скоро 400 радника Фабрике каблова ПКЦ добило отказе преко СМС-а

5 (4) Отпуштени радници фабрике каблова ПКЦ у Смедереву тужиће агенцију за привремено запошљавање „Тренквалдер“ …

Чобанин кажњен јер је чувао овце током полицијског часа

Чобанин кажњен јер је чувао овце током полицијског часа

5 (7) Милорад Дуковић (42) из села Бошњане код Раче, који је чувао овце у …

Један коментар

  1. OTVORENA I NEVIDJENA PLJACKA ZEMLJE I NARODA DA TRULI NAPUDERISANI SMRAD SA SVOJOM HORDOM JOS VISE NAPUNI DZEPOVE!

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend