„Марш гладних“ – протест радника пропалих нишких фирми

0
(0)

Из Ниша је пешице у Београд кренуло десетак од више хиљада радника пропалих друштвених фирми који већ годинама не могу од државе да наплате заостале зараде, иако неки имају и пресуде суда у Стразбуру. Али, због година, времена, слабог одзива и обавештења полиције да не могу да иду аутопутем, одустали су од „Марша гладних“ већ на излазу из Ниша.

Радници некадашњих нишких гиганата, сада пропалих фирми као што су Електронска, Машинска индустрија, Грађевинар и остале, више од деценије због милиона неисплаћених зарада, протесте су сваког петка организовали испред Градске куће. То до сада није уродило плодом, као ни штрајк глађу Зорана Нешића, па су одлучили да, како кажу, по своја права оду у Београд.

Оно што траже јесте једино писана потврда да ће новац који им држава дугује добити. Многи од тих радника, а према неким евиденцијама у Нишу је више од 6.000 њих, имају и пресуде суда. Међутим, до данас нису успели да их наплате.

Сами радници који су се окупили, до Београда кренуло је њих десетак, кажу да су разочарани што се није више њих одазвало позиву. Међутим, реч је о углавном старим људима, просек година је око 65, тако да многи због здравственог стања нису у могућности да пешаче по своја права тако далеко.

“Стално су обећавања, нигде ниједан папир не постоји да нам покажу градски челници, да покажу шта су урадили, где су и са ким договарали и ми немамо поверења више у њих. Сада идемо лично да се уверимо да ли је то уопште било до Вучића или је до неког другог“, рекао је један од радника.

„Ово није први пут да су нас обманули. И ја имам негде око 480.000 неисплаћених зарада. Не могу да идем данас за Београд, јер морам да радим нешто приватно да бих прехранила породицу“, пожалила се радница која је дошла да испрати колеге на протест у Београд.

Градска власт почетком априла обећала је да ће сваком од ових радника бити исплаћена једнократна помоћ од 10.000 динара. Међутим, та помоћ до данас није исплаћена.

У Центру за социјални рад тада су биле велике гужве. Испред центра пријавило се више од 6.000 људи, а према тој одлуци, право на помоћ има 5.000 њих.

Укупна дуговања према нишким радницима, према неким проценама, су око 2,5 милијарде динара.

Извор: Н1

фото: Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЧЕДО ВУЧИЋА И ЕРДОГАНА Радници турских пекара, од јануара без плате!

5 (8) Зашто ни једна државна инситуција ни инспекције не реагују на пријаве радника против …

Пред нову продају у руднику Леце биће отпуштено 28 радника из помоћних служби

1 (1) Од 450 запослених у руднику олова, цинка, сребра и злата „Леце“ у истоименом …

2 Коментара

  1. Драгојла Дробњаковић

    Шта ћете у Београду…идите на село,сијте њиве и баште и храните децу а ова гамад ће сама поцркати у београду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend