fbpx

Међународни банкарски картел преко Немаца прави „алијансу мултилатералиста“

0
(0)

* Шеф немачке дипломатије Хајко МАС изјавио не само да су потези Доналда Трампа „као никада ујединили Европску нију“, него и да су наметнули потребу да се формира „алијанса држава које су за слободну трговину и демократију“

* Није прецзирао које би земље чиниле „алијансу мултилатералиста“, али је додао да њени партнери могу бити Канада, Јапан, Јужна Кореја и Јужна Африка. Ово би био савез мимо Сједињених Држава, а у одређеном смислу – антитрамповска алијанса. Само, питање је – ко ће се усудити да у њу уђе

__________________________________________________________________________________

НЕМАЧКА је већ у две алијансе без Сједињених Држава. У једној се – заједно са Француском и Русијом – бави Украјином, а у другој – са Француском, Русијом и Турском – Сиријом. Међутим, то јој је мало.

Шеф немачке дипломатије Хајко Мас изјавио је не само да су потези Доналда Трампа „као никада ујединили Европску нију“, него и да су наметнули потребу да се формира „алијанса држава које су за слободну трговину и демократију“.

Мас то није директно рекао, али ово што јесте рекао може да значи само једно да Берлин САД не сматра земљом која је под Трампом привржена слободној трговини и демократији.

Ово су и у Берлину и у Бриселу досад могли мислити, али се нису усуђивали да јавно говоре. А ево, Мас је – нема сумње, уз сагласност Ангеле Меркел – почео да и то чини.

Штавише, он је у интервјуу немачком листу Die Welt апеловао на остале државе света да немају илузија поводом САД.

Иако је притом нагласио да ће САД остати најважнији партнер Немачке изван ЕУ, упозорио је да је дошло време да и ЕУ и Немачка „преузимају више одговорности на себе“.

У овом контексту је позвао на формирање „алијансе мултилатералиста“ – земаља које верују да међународне проблеме треба решавати са што већим учешћем „заинтересованих земаља“ и да зато Немачка треба да тесно сдарађује са земљама које су за слободну трговину и демократију.

Није прецзирао које би то биле земље, али је додао да „партнери алијансе мултилатералиста“ могу бити Канада, јапан, Јужна Кореја и Јужна Африка.

Реално, ово би био савез мимо Сједињених Држава, а у одређеном смислу – антитрамповска алијанса.

Мас је, уосталом, изговорио у истом интервјуу да ће трансатлантско партнерство постојати „независно од тога хоће ли Доналд Трамп освојити други председнички мандат или неће“.

Чак је нагласио да долазак већ 2020-те у Белу кућу председника-демократе не гарантује промену политике Вашингтона. И опиоменуо: „Будимо спремни за могућност да је овај амерички курс за дуже време“.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пандемијом страха “Црно племство” покушава да пороби свет

5 (20) Пандемија корона вируса већ је променила живот на Земљи. У многим државама суспендована …

Немци позивају да се Италији не помаже због мафије, Италијани огорчени на ЕУ

3 (5) Италијани су огорчени гласовима из Немачке који позивају да се европска финансијска помоћ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *