Насловна / Србија / Хроника / БАНДА ЛОПОВСКА! Профит од обавезне ДИНА картице извлачи Игор Брнабић, брат премијерке

БАНДА ЛОПОВСКА! Профит од обавезне ДИНА картице извлачи Игор Брнабић, брат премијерке

Београд – Јуче је на снагу ступила прва од новина недавно усвојеног Закона о међубанкарским накнадама, а то је обавеза пословних банака да бесплатно издају Дина платну картицу свим клијентима који отварају нови текући рачун, као и онима којима истекне нека од важећих платних картица, пише Данас. Грађани не могу да одбију нову картицу, рекли су за Данас у Народној банци Србије, а ако клијенти банке желе неку од других платних картица (Виза или Мастеркард), морају да поднесу захтев.

“Овај већ чувени члан 9 у закону је изазвао велику буру у банкарским круговима приликом представљања предлога закона пошто према њиховом мишљењу нарушава фер конкуренцију. У НБС су се правдали да све развијене земље имају националну платну картицу, као и да су провизије код Дине и до шест пута мање него код страних картица”, пише Данас.

“Члан 9. Закона, узимајући у обзир карактеристике домаћег тржишта платних картица које континуирано расте, као и његов системски значај, ублажава ризик који произлази из доминантне обраде домаћих (динарских) картичних плаћања у иностраним платним системима и представља важан сегмент очувања стабилности финансијског система у Србији, што је један од два најважнија циља НБС”, наводи се у саопштењу НБС, а преноси Бета.

Законом се, како наводи НБС, истовремено смањују трошкови картичних трансакција, међународним картичним системима омогућено је да послују у Србији под истим условима као што су то чинили пре него што је Закон усвојен, а у исто време се управља системским ризиком платног система у земљи у складу са стандардима Европске уније у овој области.

Како је Истиномер већ писао, Европска комисија тренутно оцењује да ли је Закон о међубанкарским накнадама усклађен са релевантним законодавством Европске уније. Такође, Истиномер је утврдио да ће једна од компанија које ће зарадити увођењем обавезне Дина картице бити и компанија “Чип кард”, иза које стоји компанија “Асеко” у којој је један од директора и Игор Брнабић, брат премијерке Ане Брнабић.

Истиномер

Актуелно

Улога банака се урушава у Европи

ХЕЛСИНКИ – Улога банака као пружалаца финансијских услуга почела је да се урушава у Европи …

Радови на аутобуској станици у Београду нису почели ни 15 месеци од „почетка радова“

Београдска аутобуска станица (БАС), чији је почетак градње у новобеоградском блоку 42 у фебруару прошле …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *