БАНДА ЛОПОВСКА! Профит од обавезне ДИНА картице извлачи Игор Брнабић, брат премијерке

0
(0)

Београд – Јуче је на снагу ступила прва од новина недавно усвојеног Закона о међубанкарским накнадама, а то је обавеза пословних банака да бесплатно издају Дина платну картицу свим клијентима који отварају нови текући рачун, као и онима којима истекне нека од важећих платних картица, пише Данас. Грађани не могу да одбију нову картицу, рекли су за Данас у Народној банци Србије, а ако клијенти банке желе неку од других платних картица (Виза или Мастеркард), морају да поднесу захтев.

“Овај већ чувени члан 9 у закону је изазвао велику буру у банкарским круговима приликом представљања предлога закона пошто према њиховом мишљењу нарушава фер конкуренцију. У НБС су се правдали да све развијене земље имају националну платну картицу, као и да су провизије код Дине и до шест пута мање него код страних картица”, пише Данас.

“Члан 9. Закона, узимајући у обзир карактеристике домаћег тржишта платних картица које континуирано расте, као и његов системски значај, ублажава ризик који произлази из доминантне обраде домаћих (динарских) картичних плаћања у иностраним платним системима и представља важан сегмент очувања стабилности финансијског система у Србији, што је један од два најважнија циља НБС”, наводи се у саопштењу НБС, а преноси Бета.

Законом се, како наводи НБС, истовремено смањују трошкови картичних трансакција, међународним картичним системима омогућено је да послују у Србији под истим условима као што су то чинили пре него што је Закон усвојен, а у исто време се управља системским ризиком платног система у земљи у складу са стандардима Европске уније у овој области.

Како је Истиномер већ писао, Европска комисија тренутно оцењује да ли је Закон о међубанкарским накнадама усклађен са релевантним законодавством Европске уније. Такође, Истиномер је утврдио да ће једна од компанија које ће зарадити увођењем обавезне Дина картице бити и компанија “Чип кард”, иза које стоји компанија “Асеко” у којој је један од директора и Игор Брнабић, брат премијерке Ане Брнабић.

Истиномер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Брнабићкина партнерка крстари на броду који је нарко дилер купио БИА док их бејбиситује Жандармерија (фото)

4.3 (9) Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић поставила је на Твитеру фотографије на …

Савет за борбу против корупције: Министарка Зорана хоће да нас угаси?

5 (4) Савет за борбу против корупције саопштио је да ради на анализи Уговора између …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *