Насловна / Наука и Технологија / Меморандум Србије и Русије о сарадњи у области примене нуклеарне енергије
Меморандум Србије и Русије о сарадњи у области примене нуклеарне енергије 1

Меморандум Србије и Русије о сарадњи у области примене нуклеарне енергије

Министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић и генерални директор руске државне корпорације Росатом потписали су на међународној конференцији „Атомекспо 2019” у Сочију два меморандума о сарадњи у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, саопштио је Поповићев кабинет.

Како се наводи, први документ одређује правац сарадње у области припреме и обуке стручних кадрова, док се други односи на питања транспарентности и информисања јавног мњења о употреби нуклеарних технологија у мирнодопске сврхе, преноси Бета.

Поповић је оценио да је потписивањем ових споразума отворена нова перспектива у односима Србије и Русије.

„Србија ће сада имати шансу да добије трансфер знања од најбољих руских стручњака за нуклеарне технологије и да заједно с њима обнавља и гради српску научну базу у тој области”, рекао је Поповић.

Он је казао да Србија у сарадњи са Росатомом жели да формира најсавременији истраживачки центар за нуклеарне науке, технологије и иновације, у којем ће бити обучавани стручњаци за нуклеарне технологије из целог света, додаје се у саопштењу.

Генерални директор Росатома Алексеј Лихачов рекао је, како се наводи, да је у претходних годину дана постигнут велики успех у односима Србије и Русије у области нуклеарних технологија.

„Корак по корак, заједно са српским партнерима, отворено и систематски постављамо темеље за будуће заједничке пројекте који ће дати значајан допринос развоју економије и даљег напретка Србије”, навео је Лихачов.

Раније ове године, током посете председника Русије Владимира Путина Србији, Поповић и Лихачов су потписали два међудржавна споразума о сарадњи у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, чиме је званично, после 30 година, обновљена сарадња Београда и Москве у тој области, додаје се у саопштењу.

Политика.рс

Како би сте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Србија уз Бугарску једина у којој расте јаз између сиромашних и богатих 11

Србија уз Бугарску једина у којој расте јаз између сиромашних и богатих

Јаз између примања најбогатијих и најсиромашнијих за последњих пет година у Србији се значајно увећао …

Има ли у Српској академији наука – Срба? 12

Има ли у Српској академији наука – Срба?

По речима и делу, у Српској академији наука и уметности, постоји само један Србин. Свима …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *