fbpx

Менцингер: Политика Европске комисије води у расуло

0
(0)

Љубљана — Словенски макроекономист Јоже Менцингер тврди да Европска комисија већ годинама води погрешну економску и индустријску политику, преноси СееБиз.

По оцени Менцингера та послитика води ЕУ и државе чланице према „социјалном и политичком расулу“.

Брисел је тако, погрешном индустријском политиком довео до пресељења радних места изван Европе, о чему сведоче подаци о незапослености, посебно међу младима, а то по његовој оцени потенцира могућност друштвених сукоба и насиља.

Угледни економист и некадашњи потпредседник владе, кога због његог мишљења и заговарања „социјалне државе“ и противљења „неолиберализму“ млађи колеге сматрају припадником „старе“ школе, исто тако тврди да је инсистирање Брисела на економској политици која диктира штедњу и фискалну консолидацију кризу продубило.

Европска комисија је тако подржала одлуку словеначког парламента о увођењу „златног фискалног правила“ као кочнице за задуживање и буџетском дефициту, чиме је „показала своју моћ, а покушава прикрити властиту кривицу за економско, социјално и политичко расуло у Европској унији“, навео је Менцингер.

Он тврди да се погрешна политика ЕУ-а види и на примеру Словеније, којој је у првом кварталу ове године БДП пао за 4,8 посто у односу на први квартал прошле године, што је четврти узастопни квартал у којем бележи негативну привредну активност па се очекује да ће пад БДП-а крајем године бити већи од првотних прогноза о паду од око два посто.

Све се то догађа након што је Словенија уласком у еврозону изгубила монетарну сувереност те у ситуацији у којој чланице имају све мање суверености и у економском и фискалној политици, што доказује погрешан смер Брисела, оцењује Менцингер.

За приватизацију државних компанија, коју Словенији препоручује ЕУ, Менцингер је навео да се заснива на „капиталистичком фундаментализму“, слично као што је након Другој светског рата извршена национализација по рецепту „комунистичког фундаментализма“. Препоручене структурне реформе ради јачања конкурентности заправо доносе смањивање социјалних и радних права, раст незапослености и „економски ханибализам“ од којега профитирају „мултинационалке“ које запошљавају јефтину радну снагу у азијским земљама, наводи међу осталим Јоже Менцингер у дневнику „Вечер“.

Рекордан пад словеначког БДП-а у првом кварталу ове године по његовим је речима логично објаснити оним што економисти стручно зову „смањивање агрегатне потражње“.

„Друкчије не може ни бити јер је господарски раст одређен потражњом. Кад смањите потражњу, то аутоматски доведе до економског пада, а смањују се запосленост, прорачунски приходи, потрошња становништва и инвестиције, те јавни дуг и друштвено безнађе“, закључио је Менцингер.

 

Сеебиз

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕКОНОМСКИ КРАХ ЕУ? Луфтханза отпушта 22.000, Рено 15.000 и Бритиш ервејз 12.000 радника

5 (2) Од око 397.000 људи, колико их је због последица пандемије коронавируса у априлу …

Бугарска новинарка: Западна Европа зверски експлоатише робове из Источне Европе

4 (4) Источни Европљани су робови Западне Европе, али то не изазива реакције, приметила је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *