fbpx

Месо ће бити скупо као злато

0
(0)

Београд — Због скупог кукуруза и неизвесног рода, пољопривредници не помишљају на тов говеда и прасади и предвиђају да ће месо бити изузетно скупо

Суша је однела милијарде сремским паорима. Комисије за процену штете у румској и инђијској општини већ су констатовале да је у свакој од ових средина штета од суше премашила по три милијарде динара. Највеће штете су на кукурузу, који ће имати и за 75 одсто мањи принос од просечног, а ништа боље нису прошле ни њиве засејане сојом, шећерном репом, сунцокретом…

На тов свиња и говеда у Срему нико и не помишља, па цена кукуруза и прасади полако, али сигурно пада. Кроз који месец, процењују пољопривредници, на тржишту неће бити меса из домаће производње, или ће бити скупо као злато, наводи Прес. 

На сточној пијаци у Лаћарку кукуруз у зрну је недавно продаван по цени од 32 динара за килограм. Сада је цена већ пала на 30, док накупци по кућама од сељака кукуруз у ринфуз на велико купују по 27 динара. 

По свему судећи, крајем јесени свињског меса ће бити мало и биће веома скупо. 

„Верујем да ће на зиму товљеници достизати цену од 250 динара, јер ове јесени неће бити кукуруза. Слабо је родило, а род је свуда и до 60 одсто мањи од прошлогодишњег. Наша држава и даље извози кукуруз. Не треба то да раде, нећемо имати ни за своје потребе“, каже пољопривредник из Сремске Митровице Немања Зец.

Драган Милосављевић из Лаћарка има да прода један и по вагон прошлогодишњег кукуруза и трља руке због цене, али је радост краткотрајна кад се сети да ове јесени рода неће бити. 

„Имам неколико хектара кукуруза и све говори да ће штета бити стопостотна. Још се надам да је киша нешто помогла, јер нисам сејао густ склоп биљака. Како је кукуруз изгледао пре последње кише, није био ни за силажу“, прича Милосављевић, и додаје да сада кукуруз купује ко мора, а да уз овакве цене кукуруза, на нови тов свиња и говеда нико неће ни помислити. 

Пољопривредник Стевица Уметић из Лаћарка каже да за својих 60 година не памти овакву сушу. 

„Ово је пропаст. У нашем атару има њива на којима ће се кукуруз само тарупирати, од брања неће бити ништа“, каже Уметић, и констатује да у атару Лаћарка постоје само лош и још гори кукуруз.

 

Прес

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Цена нафте „Брент“ пала испод 25 долара по барелу

5 (1) Светске цене нафте данас бележе пад, а нафта марке „Брент“ је јефтинија за …

Долар слаби и даље, цене нафте падају

0 (0) ЛОНДОН – Амерички долар је наставио данас силазни тренд на тржиштима валута због …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *