fbpx

Месо иде на 1.000 динара!

0
(0)

Произвођачи основних намирница признају да не виде крај поскупљењима. Понуда товљеника све оскуднија, цене “живе мере” свакодневно расту. Жива мера свиња скупља од јунетине

ПОСКУПЉЕЊИМА нема краја, а последице врелог лета и суше тек ће се осетити крајем године. Како предвиђају поједини месари, свеже месо би могло да поскупи и до 30 одсто, то значи да би свињски бут премашио 800, а јунећи достигао и до 1.000 динара!

Произвођачи и прерађивачи меса у Србији, засад, најављују само поскупљења. Понуда товљеника је све оскуднија, цене “живе мере” скачу, од понедељка су премашиле 240 динара по килограму, па је неминовно да и цене меса у продавницама за исти постотак порасту. Недостају и остале сировине, посебно живина, као и јунетине на тржишту. Последице овогодишње суше већ су изазвале поскупљење сточне хране, због чега прети трајно мањи сточни фонд Србије и далеко више цене меса, млека, јаја…

– Нема краја повећању цена, а највећи проблем је што се не зна када ће се та “експлозија” поскупљења завршити – каже за “Новости” Споменка Иветић, комерцијални директор “Агримеса”. – Поремећени су паритети, први пут се дешава да је жива мера свиња скупља од јунетине, што никада није био случај.

СКУПО И У СВЕТУ СВЕТСКЕ цене хране су повећане 10 одсто овог лета због суше у САД и Источној Европи, показују подаци Светске банке. Индекс цена хране Светске банке, којим се прате цене прехрамбених производа који су предмет међународне трговине, у јулу ове године био је шест одсто виши него у истом месецу 2011. године и за један одсто виши од ранијег највишег нивоа забележеног у фебруару прошле године.

За товљенике плаћамо 245, а за прасад 200, што је знак да нико не покреће нови циклус това због папрених цена сточне хране. Скупа је и живина, а за живо пиле треба платити 200 динара, колико и за прасад. Ако се нешто хитно не предузме папрена сточна храна ће уништити сточни фонд.

Иветићева додаје да сада нико у прерађивачкој индустрији није у стању да формира реалну цену, по којој би могао да ту робу прода, али и да се заштити од губитка.

Према њеним речима, посебан проблем прерађивачима је слаба и спора наплата, док истовремено сировине плаћају авансно својим добављачима због великог мањка сировина на тржишту.

Протеклих месеци поједине категорије меса поскупеле су и за трећину. Килограм свињског бута достиже и до 670 динара, јунећег 750, а пилећег филеа невероватних 690 динара… Више није тако приступачна за џеп потрошача ни некада сиротињска храна. Пилећа крилца су стигла до 300, а леђа се продају за 150 динара.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Раст минималца и зарада у јавном сектору анулирани растом цена“

3.7 (3) Запослени и већина грађана Србије, упркос повећању минималне зараде и плата у појединим …

Србија: Увоз производа од меса скочио 200 одсто

5 (3) Појава афричке куге свиња летос за домаће сточарство и произвођаче меса била је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *