ЕвроАзија

Месо из Србије још под ембаргом Русије, у најави забране за воће

Забрана производа за руско тржиште и даље је на снази упркос томе што су неке компаније исправиле замерке Росељхознадзора и Министарства пољопривреде Русије

Производи четири произвођача меса и месних прерађевина из Србије и даље су под ембаргом за тржиште Русије упркос томе што је већина њих, како саме компаније истичу, у врло кратком року кориговала све замерке које су биле истакнуте у извештају руске Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор (Росељхознадзор).

На основу своје инспекцијске контроле спроведене у Србији између 15. и 19. априла, Федерална служба за ветеринарски и фитосанитарни надзор Русије увела је 4. јуна привремену забрану на увоз производа четири српске компаније – “Златиборац”, “Матијевић”, “Биг Бул” и “Kарнекс” због, како је тада наведено, уочених, “озбиљних неправилности”.

О природи тих неправилности Радио Слободна Европа (РСЕ) је већ детаљно писао након увида у извештај руске инспекције.

Kомпаније: Све је усклађено са нормативима Евроазијске уније

Одговарајући на питање има ли наговештаја када ће привремена забрана бити укинута, компанија “Златиборац” у допису за РСЕ наводи да је Управи за ветерину још “средином јуна доставила извештај о извршеним корекцијама свих ствари које је у производним објектима у Мачкату руска Федерална служба назначила као неусаглашене са нормативима Евроазијске економске уније (ЕАЕУ)”.

“До овог тренутка немамо никаквих информација о спровођењу поступака и о евентуалном преиспитивању одлуке од Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор, нити када би забрана могла бити укинута”, кажу у компанији Златиборац.

Сличан одговор РСЕ је добио и од Kарнекса (Царнеx) – замерке су кориговане у најкраћем року, усклађене са ЕАЕУ и до сада немају никаквих информација о ревидирању одлуке.

Kомпанија Биг Бул (Биг Булл) уместо одговора, упутила је на Управу за ветерину као надлежну да говори. Међутим, из Управе за ветерину РСЕ, до тренутка објављивања текста, није стигло никакво објашњење ни због чега је ембарго за компаније и даље на снази нити када би могао бити укинут.

У међувремену, нови проблеми – са воћем
И док је решавање проблема са извозом меса замрзуто у ишчекивању одговора из Русије, у међувремену се појавио нови који се тиче српског извоза воћа у ту државу.

Наиме на сајту Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор 15. августа објављено је саопштење у којем руска служба “изражава забринутост” јер је у 12 пошиљака брескви, нектарина и шљива, током јула, из Србије у Русију, утврдила присуство монилиние (“Монилиниа броwн тот”, гљивица која напада коштуњаво воће).

У саопштењу из Росељхознадзора наводе да су о свему телефоном, 15. августа, разговарали са директором Управе за заштиту биља при Министарству пољопривреде, Небојшом Милосављевићем, цитирајући и детаље из тог разговора:

“Небојша Милосављевић рекао је да дели забринутост коју је показао Росељхознадзор и обавезао се да ће спровести истрагу о наведеним случајевима извоза заражених производа у Русију. Он је додао и да Србија тренутно имплементира програм како би се додатно осигурала безбедност производа који се извозе у Русију. У оквиру тог програма тестирано је 2000 узорака коштуњавог воћа због чега су четири добављача и 200 произвођача скинута са листе ауторизованих извозника у Русију”, наводи се у саопштењу руске Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор.

Упозорење пред забрану – Росељхознадзор тражи од Србије контролу воћа, у супротном следи нова забрана

У истој објави за јавност Росељсхознадзор захтева од Србије да спроведе контролу над биљним производима које извози у Русију и да резултате тих анализа и детаљне информације званично пошаље руској служби. Ово саопштење завршава се упозорењем да „Русија задржава право увођења привремене забране коштуњавог воћа из Србије, уколико у Русију и даље буде стизали заражени плодови.

Ово није први пут да Русија оспорава квалитет српског воћа, на шта подсећа и сам Росељхознадзор. У августу 2018. године суспендован је увоз свих врста коштуњавог воћа из Србије због више случајева индиковане заразе. Рестрикција је, подсећа руска служба, укинута 27. маја ове године уз претходне гаранције Србије да ће само здраво воће бити у извозним контингентима.

Директор Управе за заштиту биља, Небојша Милосављевић, уместо одговора на питања РСЕ о овом проблему, упутио је на Министарство пољопривреде као надлежно за одговоре.

Политичко решавање проблема: И о воћу и о месу после сусрета министара Србије и Русије

У Министарству пољопривреде за РСЕ кажу да за сада немају конкретан одговор када ће проблеми са извозом воћа и меса бити решени. Више информација биће, кажу, после сусрета министара пољопривреде Србије и Русије, Бранислава Недимовића и Дмитрија Патрушева који је планиран за 28. август током посете српског министра Русији.

У Министарству су потврдили и да је о темама предстојеће посете било речи и приликом недавног сусрета Бранислава Недимовића са новим амбасадором Русије у Србији, Александром Боцан Харченком, одржаним 12. августа.

Све је до норматива Евроазијске економске уније

У сваком до сада спорном случају извоза хране из Србију у Русију основно објашњење било је да српска роба није лоша, неквалитетна или опасна, како за домаће тако ни за инострано тржиште. Ресорно Министарство пољопривреде и инспекцијске службе за контролу у Србији објашњавале су да се ради само о оштрим критеријумима које поставља Евроазијска економска унија.

Министар Недимовић је у јеку забране извоза меса за четири српске компаније, почетком јуна, рекао да је реч о административно-техничким условима који ће бити решени до посете његовог руског колеге Патрушева, која је тада била планирана за почетак јула.

Иначе, Србија ће 25. октобра потписати Споразум о слободној трговини са ЕАЕУ, коју предводи Русија. Ово је почетком недеље на свом твитер налогу најавио руски амбасадор Боцан-Харченко.

Потписивање Споразума најављивано је више пута до сада и, када га Србија буде потписала, стећи ће тек нешто повољније услове за слободну трговину од оних које има сада на основу три постојећа споразума о слободној трговини са Руском Федерацијом, Kазахстаном и Белорусијом.

РСЕ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!