Мештани насеља Радманово блокирали пут Брус-Брзеће због изградње МХЕ Kресаја

4
(2)

Осим блокаде и даноноћне страже у Топлом Долу на Старој планини где становници покушавају да спрече почетак градње мале хидроелектране у том селу, из истог разлога организовали су се и блокирали пут Брус – Брзеће и мештани поткопаоничког села Радманово. Они се противе изградњи МХЕ Kресаја и инистирају на томе да инвеститор склони машине које је довезао током ноћи.

„Мештани Радманова и других поткопаоничких села блокирали су пут Брус- Брзеће. Блокада до решења проблема и повлачења извођача радова на МХЕ Kресаја. Пролаз само за хитне случајеве – обавештење је које је данас објављено на друштвеним мрежама.

Ово није први пут да се дешава оваква акција код Kопаоника. Наиме, почетком прошле недеље након најаве инвеститора МХЕ Kресаја да ће пет дана пре истека дозволе за градњу почети са радовима, мештани села Радманово у општини Брус су покушали да спрече истовар машина и почетак радова.

Пошто је инвеститор успео у међувремену да довезе машине, становници овог насеља су поново организовали блокаду. Овога пута саобраћајнице Брус- Брзеће.

Протести против изградње малих хидроелектрана дешавају се већ неко време широм Србије. Покрет „Одбранимо реке Старе планине“ који већ више од две године организује протесте против изградње малих хидроелектрана у заштићеним зонама природе и националним парковима већ више од недељу дана организују даноноћне страже у селу Топли До како би спречили инвеститора да започне радове на изградњи мале хидроелектране у националном парку.

Они су јуче од председника Србије Александра Вучића добили позив за састанак који је заказан за 29. септембар.

Инсајдер је већ писао о штети коју су направиле мале хидроелектране. Њихова изградња је, како се испоставило, у великом броју случајева супротност својој сврси, односно уместо производње електричне енергије уз минимално угрожавање природе оне веома лоше утичу на реке и животну средину.

Да је заштита животне средине на последњем месту, показали су подаци до којих је дошао Инсајдер, према којима је чак четири мини хидроелектрана у Општини Рашка изграђено без мишљења Завода за заштиту природе. За једну је чак, како је утврдио Инсајдер, дато негативно мишљење, али то надлежне институције није спречило да инвеститору издају све неопходне дозволе за рад.

Што се тиче изградње мини хидроелектране на реци Јошаници код Kоапоника Завод за заштиту природе је још у јулу 2010. године издао негативно мишљење. У документу се наводи да су МХЕ на реци Јошаници значајно оптеретиле природу и животну средину, као и хидролошки режим и распрострањене екосистеме Јошаничке реке.

Такође се додаје и да Завод сматра да би се тако нарушио предеони лик и пејзажне одлике простора који обезбеђује препознатљие карактеристике Јошаничке бање.

На захтев чланице некадашњег Одбора за заштиту и развој Јошаничке Бање Јелене Дрмањац Завод за заштиту природе изашао је на терен крајем 2013. и извршио стручни надзор на делу Јошаничке реке због „прекомерних радова на изградњи МХЕ“. Након надзора, у извештају који је направљен 2014. године, између осталог је наведено да је приликом постављања цевовода дошло до уништавања термоминералног извора ’Сланци’, који је при обиласку показивао температуру много већу него што је температура воде и ваздуха.

Завод је нагласио и да сматра да предузете активности и стање природе на делу водотока реке Јошанице указују „на самовољу појединих инвеститора“, као и „озбиљно угрожавање речног корита“.

Без обзира на то, мале хидроелектране на реци Јошаници не само да су изграђене, већ су у међувремену добиле и статус повлашћених произвођача електричне енергије.

Извор: Инсајдер

фото: @Peace_Fest_CB

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Немир, круже црне вести, прети блокада: Како је баш Ваљево постало велико жариште короне у Србији

5 (4) У Ваљево је коронавирус ушао преко човека који је у фебруару био у …

Пензионери ПКБ одржали обећање које су дали Вучићу – блокирали су центар Београда! (видео)

5 (3) Удружење пензионера и бивших радника Пољопривредног комбината „Београд“ (ПКБ) блокирало је данас саобраћај …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *