fbpx

Mетеорска киша изнад Урала

0
(0)

15.02.2013. – Повређено близу хиљаду људи

Број повређених у метеорској киши близу хиљаду

У Чељабинску после пада метеорита медицинску помоћ потражило је 725 особа, а међу њима је 159 деце. Подсетимо, да су у суботу на Чељабинску област пале крхотине метеорита, који се распао при уласку у атмосферу. Грађани су на небу видели јарку буктињу, која је личила на експлозију.


Војска нашла кратер на месту пада метеорита

Војска је нашла кратер пречника око шест метара на месту пада метерита, како се претпоставља, у језеру Чебаркуљ, саоштавају представници Централног војног округа. Радијација на месту пада је у границама нормале. Метеорит је пао на територији Чељабинске области ујутру 15. фебруара. При паду метеорита дошло је до експлозије, после које су попуцала стакла на скоро 300 зграда у шест градова ове области, као и елементи конструкције. Више од 500 људи је рањено, углавном је реч о посекотинама и убојима.

Космички објекти превелики изазов и за Русију и за САД
Потпредседник Руске владе Дмитриј Рогозин изјавио је да је потребно уједињење водећих земаља света у циљу спречавања падања на Земљу других планетарних објеката.

Већ сам говорио о потреби својеврсне међународне иницијативе, везане за стварање система упозорења и спречавања опасног приближавања Земљи објеката са других планета“ – изјавио је Рогозин у петак поводом метеорске кише која је пала над Чељабинском облашћу.


Потпредседник је изјавио да оно што се данас догодило на Уралу, још једном потврђује важност решења поменутог питања.

Данас ни Русија, ни САД немају могућност уклањања таквих објеката, нагласио је Рогозин.

Број повређених у метеорској киши премашио 500 људи

Број повређених у метеорској киши у Чељабинској облати порастао је н 514 особа, саопштио је прес центар регионалног Министарства за ванредне ситауције РФ.

„Укупно је повређено 514 људи у целој области, од њих је 11 смештено у болницу. Међу њима је и двоје деце. Највећи број повређених прошао је без хоспитализације, они имају мдорице и посекотине. Повређенима је указана прва помоћ – каже се у саопштењу.

Расте број повређених у метеорској киши


Према последњим подацима више од 400 људи повређено је од пада крхотина метеорита у Чељабинској области, саопштено је у прес центру МУП-а РФ. Петоро људи налази се у тешком стању.

Према подацима МУП-а у метеорској киши оштећени су објекти у шест градова. „Сарадници полиције настављају праћење ситуације као и надзор насељих места како би идентификовали нова места пада комада метеорита“ – саопштено је у Министарству.

У Чељабинску се очекује поновни пад метеорита

Према подацима специјалних служби још две крхотине астероида могу да падну на територију Чељабинске области кроз сат времена и предвече. Грађани су позвани да буду у кућама.

Међутим, број повређених у метеорској киши порастао је на 150. Углавном је реч о посекотинама од комада разбијеног стакла.

Метеорит вероватно тежак неколико десетина тона

Метеорит који је пао изнад Чељабинске области био је тежак неколико десетина тона, изјавио је виши научни сарадник Пулковске опсерваторије Сергеј Смирнов.

„Ово је јако светла ватрена лопта, савршено видљива на јутарњем небу, објекат прилично велике тежине, изгледа од неколико десетина тона“ – рекао је Смирнов.

„Приликом пада, ово тело почиње да се дроби у атмосфери, да се распада на фрагменте, а његова брзина мери се километрима у секунди“ – рекао је Смирнов.

Он је нагласио да ће крхотине метеорита помоћи научницима да одговоре на многа питања.
У метеорској киши повређено више од сто људи

Више од сто људи затражило је медицинску помоћ у Чељабинској области после пада крхотина метеорита, саопштио је прес центар Министарства унутрашњих послова.

Сарадници полиције раде на утврђивању места пада крхотина метеорита. „Појачане патроле обезбеђују јавни ред, у зградама, у којима су разбијена стакла и где има рушевина“ – наглашено је у МУП-у. Осим тога полицајци испитују сведоке и изјаве очевидаца догађаја.

Mетеорска киша изнад Урала

Киша метеорита пала је изнад Уралског федералног округа. Експлозије на небу, праћене падом метеорита на земљу примећене су, посебно у Чељабинској и Свердловској области. Према подацима регионалног центра Министарства за ванредне ситуације, ова природна појава није узрок пожара.

Према речима правосудних органа ужарени објекти који су падали са неба узнемирили су становништво региона. Објављено је да су крхотине метеорита разбиле стакла на неким кућама.

„Било је то као кадрови филма о смаку света“

Сведоци метеорске кише, пишу о томе како су били шокирани оним што се догодило:

„Било је то као кадрови филма о смаку света. Нисмо очекивали тако нешто. Било је, заиста, страшно“.

„Гледала сам како је летео на небу и запалио се. Заслепео ме је бљесак, и имала сам утисак да ћу се истог часа запалити. Постало је веома топло“.

Без обзира на велики број повређених, интернет корисници не губе оптимизам и шале се на рачун оног што се догодило.

Најпопуларнија шала везана за јучерашњи Дан светог Валентина каже да је неки чељабински романтик обећао својој драгој да ће јој 14. фебруара скинути звезду са неба. Други корисник пише: „На небу изнад Чељабинска почело је светско првенство у игрању Angry Birds-а“.

 

Извор: Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Николај Патрушев: Какву алтернативу Русија нуди свету?

5 (4) Духовно-моралне вредности друштва као основа суверенитета државе Пише: Николај Патрушев (секретар Савета безбедности …

Иницијатива руских посланика: Родитељима гарантовати право да одбију вакцинисање деце

5 (9) * У писму посебно нагласили: „Законом се мора прописати да се превентивне вакцинације, као и мере за рано …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *