Насловна / Наука и Технологија / Свет у мрежи тоталног праћења
Свет у мрежи тоталног праћења 1

Свет у мрежи тоталног праћења

16.02.2013. –

Објављујући на интернету своје личне фотографије с различитим коментарима, већина корисника не размишља о томе да се добровољно излаже контроли мноштва заинтересованих лица и организација. Низ компанија, специјализованих за програмску подршку, прави софтверске програме за праћење људских активности уз помоћ података објављених на сајтовима социјалних мрежа с отвореним приступом.

Да се не би изазвале непотребне дискусије овакве активности се по правилу одвијају тајно. Ових дана су новинари британског листа The Guardian говорили о најновијем компјутерском програму RIOT (Rapid Information Overlay Technology), који је направила америчка компанија за одбрану Raytheon. Обрађујући и поредећи скупове информација прикупљене на сајтовима Twitter, Facebook, Foursquare и њима сличним, софтвер потпуно реконструише свакодневни живот „објеката“ посматрања. Посматрач добија детаљну структурну шему односа појединца с његовим колегама, познаницима, ближим и даљим рођацима. Карта померања „објекта“ с детаљним навођењем маршрута и станица се даје у прилогу. Програм RIOT ствара скоро морално-психолошки портрет човека, укључујући његове навике, слабости, па чак и потенцијалне мотиве ових или оних поступака.

По тврдњи представника Raytheon, компанија до сада никоме није продала свој софтвер. Међутим, у складу с америчким нормама за регулисање извоза, програм RIOT спада у категорију „EAR99“, која у већини случајева дозвољава вршење испоруке купцима без претходног добијања лиценце.

У принципу, сви ми већ неколико година живимо „под звоном“ тврди у интервју за „Глас Русије“ стручњак за медије и члан Друштвене коморе РФ Антон Коробков-Земљански:

– Односно, све податке које често остављамо у мрежи с отвореним приступом, није тешко прикупити чак и уз помоћ данашњих претраживача, а да не говоримо о некој специјалној програмској подршци. Зато се појављује питање коме може бити потребно да нас прати. То су велике компаније и брендови који знајући мотиве нашег понашања и, неке навике, могу да нам нуде робу и рекламе усмерене на одређену групу потрошача. Разуме се, оваква средства контроле не припадају ексклузивно специјалним службама, на њима раде приватне компаније у целом свету и нема никаквих гаранција да неће доспети у руке злонамерника.

Органи за очување реда и специјалне службе уз помоћ социјалних мрежа могу прилично ефикасно да прате и контролишу људе, истиче генерални директор Агенције за обавештајне технологије „Р-Техно“ Роман Ромачов. Међутим, не ради се о некаквом тоталном праћењу, истакао је он у интервјуу за „Глас Русије“:

– Овде се може говорити о томе да ће вас пратити они којима то буде потребно. Дакле, ако објављујете о себи одређене информације у друштвеним мрежама, будите спремни на то да се дате информације могу користити против вас. На пример, не препоручује се објављивање информација о сопственој породици, фотографија своје породице, информација о местима која посећујете, подаци о својим некретнинама, о својим возилима.

По мишљењу Романа Ромачова, прављење програма као што је RIOT је само још једна, предсказана и очекивана фаза у општем развоју светске паучине.

– Ипак, прилично се брзо ближимо томе да ћемо бити праћени свуда – и у виртуелном, и у реалном простору. Већ данас су у великим градовима видео камере постављене на сваком ћошку – на раскрсницама, у продавницама, хотелима, ресторанима, канцеларијама, мензама, кабинетима, па чак и тоалетима. У САД компанија DARPA ради на изради кибернетског комплекса који је у стању да препознаје потенцијалне злочинце у великим масама људи. У електронској банци података чуваће се патерни – модели нормалног и сумњивог понашања. Научницима је преостало да науче програм да разликује видео-лик који одговара овом или оном моделу. Није искључено да се постепено реалност постаје Спилбергов филм антиутопија „Посебно мишљење“, у којем чак не ни намера, већ једноставно мисао о злочину представља основу за хапшење или убијање потенцијалног прекршиоца закона.

Ипак, ако се може веровати стручњацима, засад ни контрола у мрежи, ни видео посматрање не прете статистички просечним грађанима. Ако немају проблема са законом и ако се не издвајају превеликим иметком, не треба да се плаше да ће доспети у видно поље специјалних служби, међународних превараната, злочинаца и терориста.

Никита Сорокин,

 

Извор: Глас Русије

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Београдски центар БИА прати Јовану Стојковић и њену породицу! (видео) 11

Београдски центар БИА прати Јовану Стојковић и њену породицу! (видео)

Др Јована Стојковић председница Покрета „Живим за Србију“ и лидер коалиције „Чувари Србије 1244“ пријавила …

Трамп објавио рат либералном картелу који цензурише информације на друштвеним мрежама 12

Трамп објавио рат либералном картелу који цензурише информације на друштвеним мрежама

Вашингтон — Председник САД Доналд Трамп обећао је да ће се позабавити оним што назива …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *