Мигранти у Србији: Загреб не да напред, Скопље брани назад

Мигранти у Србији: Загреб не да напред, Скопље брани назад

У СРБИЈИ је “заглављено” најмање 1.200-1.300 избеглица. Осим нешто више од 300, колико је ушло у последња 24 сата из Македоније и наставило ка Шиду, где је већ био један број људи, ту је још 700 њих враћених са хрватске границе. Они су већ три дана у прихватном центру у Прешеву. Ту је и стотинак људи који лутају Београдом.

Како сазнајемо, људи блокирани у Прешеву желели би да наставе назад ка Македонији, па или кући или с адекватним папирима на неку другу страну, али их Македонци не пуштају. Сада се чека асистенција УНХЦР.

А из УНХЦР поручују да не очекују да Србија постане нека врста тампон зоне за оне који не успевају да наставе даље. Таквих би ускоро могло да буде доста, јер је број несрећника на грчко-македонској граници премашио 10.000, а према македонским проценама има их око 12.000.

Мигранти испитују и нове руте. И док Немачка спекулише могућом алтернативом преко Албаније, Црне Горе, БиХ и Хрватске, што би значило да је “прескочена” Србија, у пракси је та рута модификована. Према речима Радоша Ђуровића из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила, забележено је неколико случајева да из Црне Горе људи ипак улазе код нас, на Сјеницу и Тутин.

– Грчка неће још дуго моћи да издржи притисак, а избеглице не могу назад, у Турску. Питање је само да ли ће пробити македонску ограду или ће кренути крујумчарским путевима. Србија мора да буде спремна и да до краја остане хумана. Ниједног тренутка не смемо да употребимо силу – каже Ђуровић.

Како је раније саопштио потпредседник црногорске владе Душко Марковић, нова рута неће изненадити владу:

– Влада је у новембру припремила план деловања у случају могућег прилива избеглица и миграната. План има за циљ да обезбеди највеће могуће поштовање људских права и да се предузму све мере како би се остварила блиска сарадња са суседним земљама и земљама могуће дестинације, али и земљама порекла.

Европска комисија је јуче усвојила план за хуманитарну помоћ од 700 милиона евра, првенствено Грчкој, и упутила писмо чланицама ЕУ са захтевом за враћање “нормалног стања у простору шенгена”.

ТАБЛЕ НА АРАПСКОМ

У Суботици су постављене прве информативне табле на енглеском и арапском језику, које треба да помогну мигрантима да лакше пронађу суботички прихватни центар. По речима Ненада Иванишевића, државног секретара у Министарству за рад, табле су постављене и у Прешеву. У прихватном центру у Суботици тренутно миграната нема. (Ј. Л.)

dru-izbeglice-UZ-ANTRF (1)

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Полиција: Мигранти гађали граничаре каменицама на мађарско-српској граници

Полиција: Мигранти гађали граничаре каменицама на мађарско-српској граници

Група миграната код места Херцегсанто, на мађарско-српској граници, камењем је напала граничну патролу, саопштила је …

На Косову и Метохији ће бити смештено око 2.000 Авганистанаца

На Косову и Метохији ће бити смештено око 2.000 Авганистанаца

Косовски министар унутрашњих послова, Ђељаљ Свећља (Xхелал Свеçла), изјавио је за Радио Слободна Европа (РСЕ) …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *