Михајловић: Царинска унија Србије, Албаније и Северне Македоније за бољи живот грађана

Михајловић: Царинска унија Србије, Албаније и Северне Македоније за бољи живот грађана

БЕОГРАД – Иницијатива председник Александра Вучића о стварању такозваног малог Шенгена Албаније, Северне Македоније и Србије значи бољи живот за све грађане, изјавила је потпредседница владе Зорана Михајловић.

“Нема модерног развоја ако на наше односе гледамо очима прошлости”, изјавила је за РТС-а министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Она је истакла да су све државе у региону веома мале да би утицале на економске показатеље у Европи и свету, те да је економско и привредно удруживање важно како би наши грађани живели боље.

“Не говоримо овде о новој Југославији, у питању је чист економски интерес за све државе – да уклонимо царинске и трговинске баријере. То је суштина бављења политиком, да учинимо да грађани живе боље, да имамо што више инвестиција и побољшамо животни стандард свих наших грађана. Имамо одличну геостратешку позицију и за Србију је важно да има излаз ка Грчкој и албанским лукама”, рекла је она.

Потпредседница Владе рекла је и да Србија, Северна Македонија и Албанија заједно имају бруто домаћи производ у износу од 80 милијарди долара, што је веома мало.

“Ако додамо Црну Гору и БиХ, то је 100 милијарди долара. Знате шта то значи, да сви заједно произведемо 40 пута мање од Немачке, а 30 пута мање него Француска. Није ‘Фолксваген’ изабрао Турску уместо нас јер се овде не ради, већ зато што Турска има пет пута већи БДП од целог региона. Србија има све претпоставке да се привредно развија и регионално повезивање је за нас од економског значаја”, рекла је она.

Михајловићева је истакла да се то најбоље види у инфраструктури, наводећи као пример и седиште Транспортне заједнице у Београду.

“Имамо подршку Европске уније. Не треба да се затварамо, повезивањем ћемо бити јачи и снажнији и лакше ћемо преговарати и са ЕУ и са инвеститорима. Kада говоримо о ресору који водим, нема ниједног разлога да на пример немамо заједнички таг и заједничко плаћање путарине и о томе ћемо разговарати са суседима”, изјавила је потпредседница Михајловић.

Она је подсетила и да процене Светске банке и ММФ-а указују на то да би регионално повезивање довело до привредног развоја, који би већ у следећој години могао износити најмање од три до четири одсто више.

РТВ.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ГОРИ ОД КОМУНИСТА! Дође министарка, дође цвеће, оде министарка, оде цвеће (видео)

ГОРИ ОД КОМУНИСТА! Дође министарка, дође цвеће, оде министарка, оде цвеће (видео)

Ако је судити по најавама државе и Града Бора, мештани Метовнице ће од 1. новембра …

Која бре Србија несрећнице кад сте РТБ Бор и сав бакар, злато и сребро за сићу продали Кинезима?!

Која бре Србија несрећнице кад сте РТБ Бор и сав бакар, злато и сребро за сићу продали Кинезима?!

Рудник “Чукару Пеки” биће отворен на јесен и то ће бити први зелени рудник код …

4 Коментара

  1. Unija bedna da bedna ne moze biti.Propast za Srbiju.Unija slepaca.Nepatriote i neprijatelji ove zemlje na delu.

  2. Трилатералка ради на прављењу велике албаније. Она и Вучић су на истом задатку.

  3. a sta mislis, lepotice krivinoga sa mirisom hidrogena, da odes u tuzlu da tamo solis pamet i povedes tog jarana koji ne zna sta radi, pa ovde i Bogu i narodu dosadi.

  4. Идиоти! Неће у Евроазијску унују а хоће са пропалим државама и крими режимима да стварају унију. Они мисле да ми не знамо да у ствари тако стварају велику Албанију, признају независнодт ткз. “Косова” и насељавају мигранте и муслимане по Сорошевој замисли.
    НИЧИЈА НИЈЕ ДО ЗОРЕ ГОРЕЛА!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *