fbpx

Милан Гутовић: Када криминалци постану маргинална популација, а не министри и владари, мрак ће сам од себе постати подношљивији

0
(0)

Љубитељи сарказма сврставају нашег глумца Милана Ланета Гутовића у најсликовитији пример хумора у озбиљној форми. Неретко се они мање маштовити и неупућени изгубе у његовим објашњењима и упечатљивим примерима из обичног живота са којима се сви боримо. Слушати Гутовића је привилегија, а сваки интервју је уједно и приручник како се носити са данашњим проблемима.

Нашег глумца гледали смо на „герила“ Нушићијади у Ивањици која је окупила велики број људи из културе. Ланетова „Прича о насмејаном човеку“ довела је посетиоце до суза, а онда смо одлучили да мало уозбиљимо причу и скренули на дискусију о политици, страховима и носталгији.

НОИЗЗ: Ове године сте на „прогнаној“ Нушићијади причали „Причу о вечито насмејаном човеку“, колико често виђате насмејана лица док шетате улицом?

Лане Гутовић: Смех није увек знак радости и задовољства али је чињеница да се људи мање смеју. Смех је карактеристичан за младе а ми имамо све мање младих.

НОИЗЗ: Једном приликом сте рекли да сте ви „доказ да сваки клинац може да има седамдесет година“, шта се највише променило од времена када сте заправо били дете?

Лане Гутовић: Често матори кажу да је у „стара добра времена“ било боље. Није. Само нам се чини јер смо тада били млади. Чињеница је да нам је живот захваљујући технологији сада лакши али нам је са људским правима постао тежи.

НОИЗЗ: Шта вам из тог периода највише недостаје?

Лане Гутовић: Имам код народа недостатак васпитања о вишак људских права. Оно што је подразумевало васпитање и уљудност сада је постало државно уређење. Нисмо имали немуште невладине организације али смо имали примере који су нам показивали шта је уљудно а шта није.

НОИЗЗ: Емисију „Пустолов“ сте увек завршавали пуштањем мрака, али овај данашњи мрак је доста другачији, тежи. Где можемо да пронађемо светло?

Лане Гутовић: Ретке државе су успеле да не падну у руке организованих криминалних група које су се пресвукле у партије. Када криминалци постану маргинална популација, а не министри и владари, мрак ће сам од себе постати подношљивији.

НОИЗЗ: Остала је упамћена ваша реченица „чим нешто не шкоди, значи да користи“ – да ли то и данас важи?

Лане Гутовић: Наизглед та реченица има универзалну вредност, али је искуство коригује. Рецимо ако ти чланство у некој криминалној организацији данас користи, сутра ће можда да шкоди.

НОИЗЗ: Чега се највише плашите?

Лане Гутовић: Најмање се плашим природе, а највише људи.

НОИЗЗ: Може ли власт да изазове страх код вас?

Лане Гутовић: Може. Требало би да се од власти плаше само и искључиво неваљалци, али ето почео сам и ја да је се плашим а нисам неваљалац.

НОИЗЗ: Зашто мислите да је ваш највећи порок васпитање?

Лане Гутовић: У примерима на којима сам васпитаван правда побеђује… Добар човек увек на крају буде награђен итд. Све то у овом свету нема никакву вредност. Теши једино податак да се политичари због гласача пренемажу пред народом да су поштени и честити и тако признају да је у народу ипак већина будала које још верују у те вредности.

НОИЗЗ: Када бисте морали да бирате, да ли бисте били власт или опозиција у Србији и зашто?

Лане Гутовић: Радије опозиција. Власт је досадна и монотона, увек побеђује. Опозиција не зна којом ногом ће власт да је шутне, јер власт не бира ногу када је опозиција у питању.

НОИЗЗ: Сличности између политичара и Шојића су огромне. Зашто се онда Шојићу смеју, а Вучића величају у небеса?

Лане Гутовић: Када бих се нашминкао као Шојић и победио на изборима, питао бих вас ко би ми се смејао. Када смо код небеса… Вучић и није баш сигуран да га величају у небеса. Да је сигуран прозборио би неку реч и са онима који га не величају. Шојић је тај кога сигурно величају у небеса. Он ћути и говори истовремено, а то могу само они са небеса.

НОИЗ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ИНТЕРВЈУ: Милослав Самарџић – Kомунистички зликовци су преко лешева стигли до Дедиња! (видео)

4 (4) Гост емисије „Интервју“ био је Милослав Самарџић, историчар и књижевник. Прву књигу написао …

ИНТЕРВЈУ: Нада Kостић – Србију морамо очистити од Сороша и дубоке државе да би опстали?! (видео)

5 (12) Гост Славија инфо тв била је професорка Медицинског факултета у Београду, бивша министарка …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *