fbpx

Милошевић је убијен у Хагу, али не ринфапицином већ – дроперидолом

0
(0)

УДРУЖЕЊЕ „Слобода“ данас је у Београду, поводом 11 година од смрти некадашњег председника Србије и СР Југославије Слободана Милошевића, представило књигу „Анатомија судског убиства“, аутора Вукашина Андрића.

Андрић, који је као лекар посећивао Милошевића у Хашком трибуналу, каже да у књизи објашњава на који начин је некадашњи председник СР Југославије „убијен у Хагу“.

Он истиче да је књига сублимат свега што се Милошевићу дешавало у Хагу, како је лечен и зашто није лечен.

„Милошевић је провео у Хагу скоро пет година и није смео жив да напусти Холандију. Теорије није било да Милошевић оде у Русију да се лечи, јер они су њега на крају убили и то не тровањем ринфапицином већ, према мојој претпоставци, убијен је дроперидолом и није умро 11, већ 10. марта“, рекао је Андрић на промоцији у прес-центру Удружења новинара Србије.

Он је објаснио да је „ринфапицин“ антибиотик који служи за лечење туберкулозе, лепре или легионарске болести, а да „дроперидол“ који је Милошевић, највјероватније, попио у чају или кафи 10. марта увече, реагује после пола часа, изазива аритмију и доводи до акутне срчане смрти, у здравственом стању какво је било Милошевићево.

Андрић је испричао да је, према званичном извештају лекара након обдукције у Хагу, утврђено да је Слободан Милошевић преминуо принудном смрћу од инфаркта срца између 7.00 и 9.00 часова ујутру, 11. марта.

Бивши премијер Србије и потпредседник владе Југославије Никола Шаиновић истакао је да време пролази, а да истина излази на видело тешко, упорно и неумитно.

Он је додао да је потребно целу истину, у којој има непријатних дилова, изложити домаћој и светској јавности.

„Само моје хашко искуство је део најцрње истине, магле, конфузије и манипулације“, каже Шаиновић и додаје да се овом књигом елиминише „један део те магле“.

Према његовим речима, суштина књиге је да је сложила документа свих страна у овом предмету, како извештаје судије Паркера, тако и лекара који су долазили, руских лекара, извештаје обдукције, као и налазе који су касније нађени.

Бивши државни тужилац СР Југославије Вукашин Јокановић навео је да је до сада објављено много публикација о политичкој и историјској улози Милошевића, те да се данас представља и књига о његовој смрти и о томе како му је одузет живот.

„Дужност је ове генерације, посебно нас који смо са њим радили, да сведочимо и кажемо истину о времену које су обележили рад и борба Слободана Милошевића за истину, правду, интересе и одбрану српског народа, а тај свој дуг овом књигом је на прави начин извршио доктор Андрић“, рекао је Јокановић.

Књига ће бити преведена и на енглески језик.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЈА САМ УБИО ТЕСЛУ ПО ХИТЛЕРОВОМ НАРЕЂЕЊУ! Признањем пред смрт шокирао свет! (фото, видео)

4.7 (3) Лични Хитлеров телохранитељ, човек који је ослободио Мусолинија, ловио Тита по Дрвару, саветник …

Навршава се 21 година од убиства Ћурувије

0 (0) Данас се навршава 21 година од убиства Славка Ћурувије, новинара и власника „Дневног …

Један коментар

  1. A kad će da izađe na videlo uloga onog hrvata Vjekoslava Š. koji je u Hagu pisao knjige 12 godina ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *