fbpx

МАКЕДОНИЈА ТОНЕ У СВЕ ДУБЉУ КРИЗУ: Опасно п(р)оигравање ватром на југу

0
(0)

Представљањем програма будуће реформске владе у Скопљу лидер македонске опозиције и Социјалдемократског савеза (СДСМ), Зоран Заев, у ишчекивању оскраћеног мандата од председника Републике Ђорђа Иванова, у јеку све опасније кризе, тачно три месеца после одржаних ванредних избора, без власти, „лопту је поново пребацио“ шефу државе, оценили су у суботу овдашњи аналитичари.

Истрајавањем Иванова да блокира доделу мандата Заеву, упркос чињеници да је добио тражене писмене гаранције потписима већине од 67 посланика у Собрању са 120 места, и под снажним притисцима Запада, нерешено стање власти све опасније Македонију потискује у фазу кризе на самом рубу хаоса, са несагледивим последицама, сматрају и дипломатски представници у Скопљу.

Централна власт у земљи је под „вођством“ техничке владе, парламент је без изабраног спикера, а због укупне ситуације у заглаваљеном политичком ћорсокаку пробијен је и рок за расписивање локалних избора који би требало да буду одржани у мају. У таквим околностима македонски „безизлаз“, како се процењује све озбиљније забрињава и на ширем плану јер не искључује могућност и преливања кризе на ионако „запаљив“ регион.

У међувремену не јењавају масовни улични протести у режији Грађанске иницијативе „За заједничку Македонију“, наклоњене ВМРО-ДПМНЕ, лидера и бившег премијера Николе Груевског. На његов позив маршира се већ 12 дана у Скопљу и свим градовима у унутрашњости земље, са захтевом изричитог одбијања „тиранске платформе“ албанских странака (ДУИ,Беса и Алијансе за Албанце, које подржавају Завеа за мандатара нове владе). јер, како сматрају, тим документом земљи прети – растакање.

ВОЉА НАРОДА Важно је да се спроведе воља већине електората, која је јасно указала да је за суштинске реформе и нов приступ потпуној равноправности, социјалном напретку и постизању стратешких циљева, као што су интеграција у ЕУ и НАТО, наводи се у саопштењу „Алијансе за Албанце“ у Македонији. Додаје се да ће албанске странке у владином проширеном програму СДСМ-а бити „пажљиве да се обухвате све тачке од посебног националног и грађанског интереса“.

То је на директној линији и става Иванова којим брани одлуку о ускраћивању мандата Заеву, уз образложење, да СДСМ у „пакту“ са поменутим албанским странкама најављује увод у разбијање једиства Македоније.

Из ВМРО-ДПМНЕ у суботу је поново указано да грађани и јавност чекају да се СДСМ и Заев одваже и „бар једном стану иза националних и државних интереса“, одбацујући албанске уцене. Из странке Груесвког у суботу је поновљена понуда – уколико Заев одбије „тиранску платформу по свим тачкама“ добиће подршку ВМРО-ДПМНЕ за формирање мањинске владе. Друга солуција је, како је прецизирао Орце Ђеорђиевски, прихватање расписивања нових парламентарних избора, заједно са локалним.

ОПАСНО МАХАЊЕ ЗАСТАВАМА

За време 12. протеста Грађанске иницијативе „За заједничку Македонију“ у Скопљу је у петак „случајно“ нападнут новинар овдашње ТВ 24. Организатори су протесног марша су објаснили да је један демонстрант „случајно ударио новинара“,

После вербалног упозорења новинар ТВ 24 је добио и физичку „ћушку“ – мотком по глави, потврдиле су његове колеге са места инцидента. Но, организатори су остали при објашњењу да је до немилог догађаја дошло због чињенице да – „један демонстрант није умео да маше заставом“.

М.Станчић, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Грчки удар на српску цркву могао би да има ВЕЛИКЕ ПОСЛЕДИЦЕ по регион

0 (0) НАМЕТАЊЕ посредништва Васељенске патријаршије између Српске патријаршије и непризнате Македонске православне цркве (МПЦ) …

Васељенски патријарх и Грчка црква поново забадају нос у интерне српске послове

1 (1) Председник прелазне Владе Северне Македоније Оливер Спасовски и бивши премијер Зоран Заев посетили …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *