Србија

Милован Бркић у притвору изложен тортури нарко-режима Александра Вучића

Редакција магазина Таблоид тврди да управа Окружног затвора у Београду наставља тортуру над главним уредником Милованом Бркићем, који се налази у притвору пошто је првостепено осуђен за позивање на насилно рушење уставног поретка.

Преносећи изјаву његовог адвоката Стевана Дамјановића, Таблоид истиче да се Бркић налази у катастрофалном стању.

– Има висок крвни притисак, повишен шећер и друге придружене болести. Уз то, кренуо је у штрајк глађу и жеђу, што му додатно погоршава здравствено стање. Молимо вас да га хитно пребаците у затворску болницу како би добио неопходну здравствену негу, јер свако даље одлагање завршиће се смртним исходом – наводи Бркићев бранилац адвокат Дамњановић.

Редакција Магазина Таблоид саопштава да је главни уредник Милован Бркић изложен тортури и насиљу по налогу управника Окружног затвора у Београду Звонка Груловића.

“Услед штрајка глађу, Бркић је изгубио 33 килограма. Од пре две недеље, кад је почео штрајк жеђу, неколико пута је добио инфузију, коју је пио уместо воде. Уместо да буде пребачен у затворску болницу, иако је физички потпуно исцрпљен, Бркић је присиљен на двочасовне обавезне шетње. У немогућности да издржи то насиље, мучење и злостављање, Милован Бркић је одлучио да не узима ни инфузије, које нису имале никакву сврху”, наводи се у саопштењу уз додатак да ће се, узимајући у обзир Бркићево здравстено стање, његов живот окончати за два дана.

Са друге стране, Управа за извршење кривичних санкција је најоштрије осудила наводе редакције Таблоида, истичући да се ради о неистинитим и злонамерним оптужбама.

“Изненађени смо лажима којима се обмањује јавност у погледу медицинске неге, здравствене заштите и положаја М. Б. у притвору. Зато истичемо да М. Б. од првог дана када је доведен у притворску јединицу, добија сву здравствену заштиту, као и свако друго лице лишено слободе и у том погледу нема одступања од његових права. Шта више, од кад је М.Б. одлучио да ступи у штрајк глађу, лекар Здравствене служба Окружног затвора у Београду га свакодневно прегледа и прати све виталне параметре. То значи да лице М.Б. има 24 сата дневно здравствену заштиту. О томе постоји уредна документација и у питању су лако проверљиве информације. Све друге информације које се налазе у здравственом картону лица М.Б. не можемо да саопштимо јер би то било кршење Закона о заштити података о личности и Закона о здравственој заштити”, наводе из Управе.

Они одбацују наводе да је Бркић изложен нехуманом третману, односно тортури.

“У вези са лажним оптужбама да се лицу М. Б. ускраћује право на медицинску негу у Окружном затвору и то наводно по налогу управника, истичемо да ниједан управник затвора, па ни Окружног затвора у Београду, не доноси одлуку о томе да ли и које лице ће да буде упућено на лечење ван завода. Наиме, у складу са Законом о извршењу кривичних санкција, лице коме се у Заводу не може пружити одговарајућа здравствена заштита, на предлог лекара, упућује се у Специјалну затворску болницу или другу здравствену установу. Значи, одлуку о томе доноси лекар Здравствене службе који затим пише упут са којим се лице, са пратећом медицинском документацијом, упућује на лечење у другу установу – било у Специјалну затворску болницу у Београду или у неку другу болницу. Лекари Специјалне затворске болнице, односно друге медицинске установе даље доносе одлуку да ли ће лице да хоспитализују”, истичу из Управе.

Они су, како се наводи, посебно изненађени лажним наводима да је Бркић жртва мучења јер је “присиљен на двочасовне обавезне шетње”, додајући да је боравак на свежем ваздуху право лица лишеног слободе, а не врста одмазде према лицу у притвору или лицу на издржавању казне.

“Затечени смо бројним неистинима у саопштењу редакције магазина Таблоид јер је и сам М. Б. недавно навео, а тај лист пренео, да га је управник затвора посетио и да се веома коректно односио према њему. Тим пре смо изненађени овим тврдњама да је исти тај управник који професионално и одговорно обавља своју функцију, што и иде у прилог изјави самог М.Б, сада постао наводно неко ко издаје налоге запосленима да се то лице злоставља”, закључују из Управе.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Данас.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!