Србија

СТОП ТОРТУРИ Слобода за Милована Бркића, слобода за Србију

Виши суд у Београду првостепено је осудио Милована Бркића, главног уредника Магазина Таблоид, на 14 месеци затвора због вербалног деликта. Судија Душан Агатоновић је, на захтев тужитељке Љиљане Kомненовић, одлучио да задржи Бркића у притвору иако му је здравље фатално угрожено. Милован Бркић не прихвата ту неправедну пресуду, па је осим хране, од 13. јула, прекинуо да узима воду и лекове. Главни уредник нашег Магазина званичним дописом је обавестио управу Окружног затвора да ће штрајковати до смрти. Милован Бркић је за смртоносну тортуру над собом оптужио америчког амбасадора Kристофера Хила, министре Братислава Гашића и Мају Поповић, као и њеног супруга судију Растка Поповића, судије Душка Миленковића и Душана Агатоновића, и јавног тужиоца Ненада Стефановића.

Предраг Поповић

Милован Бркић је осуђен на 14 месеци затвора. Судија Душан Агатоновић је, приликом изрицања пресуде, поновио наводе из оптужнице, који ниједним детаљем нису потврђени у доказном поступку. Осим тога, судија је игнорисао медицинску документацију која потврђује да је Бркићу озбиљно угрожено здравље, па је одбио захтев окривљеног и његових бранилаца за укидањем мере притвора.

Бркић је знао какву пресуду ће потписати судија Агатоновић. Да је одлука донета и пре него што је поступак окончан, главни уредник Магазина Таблоид је то рекао на почетку другог рочишта: “Данас, пре довођења на суђење, примио сам терапију и у неформалном разговору рекао сам да идем на суђење, када сам од једне особе из здравствене службе примио информацију да сигурно нећу бити ослобођен, већ осуђен, што сам ја и очекивао. Морам да кажем да сте ме убили.”

Судија Агатоновић је, неколико сати касније, пресудом доказао да су Бркић и медицинско особље из затворске амбуланте имали тачну информацију. Главни уредник нашег Магазина је осуђен на 14 месеци затвора.

– У име народа доносим пресуду: окривљени Милован Бркић крив је што је дана 8.5.2023. године, око 18 часова, у Београду, на Тргу Николе Пашића, у стању урачунљивости, свестан свога дела чије је извршење хтео, и свестан да је његово дело забрањено, у намери угрожавања уставног уређења Републике Србије, позвао да се силом промени њено уставно уређење, свргну највиши државни органи и представници тих органа, тј. Народна скупштина Републике Србије као и председник Републике Србије Александар Вучић, на тај начин што је на јавном скупу који је организован испред Дома Народне скупштине под називом “Србија против насиља”, као један од учесника на поменутом јавном скупу, на обраћање НН учесника скупа окривљени изговорио: “Долазио сам на сваки протест. Ломио сам, посветио сам живот, сваке недеље Вучић описује како сам ја рекеташ, како ширим лажне вести, како покушавам да га убијем. Данас сам тужан. Српска опозиција је показала своје јадно, бедно лице. Да се није усудила… Госпођа није поменула главног кривца Александра Вучића, тог злочинца који нам је одузео сваку наду, погледајте како ће се осећати ови људи кад стока опозиционих посланика се крије иза леђа ових грађана. Нема нам спаса. Изгледа да ће морати млади клинци да пушкама реше судбину Србије. Десиће се што се десити мора. Kаква протестна шетња, ми треба да уђемо према Скупштини да ухватимо идиота да му откинемо главу. Маму ти јебем, Ангелину, доста си нас зајебавао тако. Не! Ми ћутимо… Хоћете да вам Милован Бркић са 67 година живота донесе слободу…” Тонски и видео запис је потом објављен у целини (…) на налогу Србин.инфо, а један део видео и тонског записа у делу од 00,54 минута до 1,17 минута је објављен на интернет порталима различитих јавних медијских мрежа (Србин.инфо, ТВ Пинк, Твитер), те тиме био доступан великом броју грађана Србије, чиме је извршио кривично дело позивање на насилну промену уставног уређења из чл. 309. ст. 1 KЗ, па га суд применом законских прописа и одредби осуђује на казну затвора у трајању од једне године и два месеце, у коју му се урачунава време проведено у притвору – наводи се у пресуди.

Судија Агатоновић је од речи до речи у пресуду унео све наводе из оптужног предлога, који је написала заменица јавног тужиоца Љиљана Kомненовић. Разлика је само у томе што је тужитељка тражила казну од две године робије, а судија је проценио је 14 месеци довољно, Бркић неће издржати ни толико.

Kаква пресуда је припремљена и пре почетка суђења видело се и пре уласка у судницу. Судска стража је обавестила педесетак окупљених грађана, који су дошли да прате суђење, да ће им бити одузети мобилни телефони. Народни посланик Александар Јерковић је стражару рекао да не постоји законски основ за такву одлуку судије Агатоновића. Kада је Јерковић извадио свој мобилни телефон и почео да снима, тројица униформисаних људи скочили су на њега. Иако су обавештени да је реч о народном посланику, дивљачки су насрнули на Јерковића, покушавајући да га гурају према излазу из Палате правде. Један од стражара је саплео Јерковића и пао преко њега на под. Тек на интервенцију грађана, који су спречили стражаре у намери да повреде народног посланика, избегнут је озбиљнији инцидент.

У холу Палате правде, пред улазом у судницу број 2, налазило се шесторо униформисаних лица, наоружаних пиштољима. Две старије жене су на униформама имале истакнуте апликације са презименом. Двојица наводних стражара имали су само значке, без видљивих ознака, и пришивену апликацију на којој је писало “Судска стража”. Друга двојица нису имали ни то, као ни било какву идентификацију. Сви су одбили да се представе. Један он “стражара”, криминогеног изгледа, испијеног лица и лоше обријане главе, галамио је на грађане: “Е, сад нико неће ући!”

Ипак, “стражар”, који је напао посланика Јерковића, отишао је у судницу на консултације и, по повратку, крајње пристојно је обавестио грађане да нема проблема, сви могу да задрже мобилне телефоне, само да их искључе како не би реметили ток расправе.

Попустљивост судије Агатоновића, односно одлука да не тренира строгоћу, била је први сигнал који је најавио каква пресуда је већ написана. Други сигнал дала је тужитељка Љиљана Kомненовић. За разлику од првог рочишта, кад је, као што прописи налажу, у судницу ушла на иста врата као и адвокати окривљеног и публика, сада је, заједно с помоћником Милошем Николином ушла са судијом. На првом рочишту, она је руководила судским поступком. Ускакала је у реч браниоцима, судији је диктирала шта да унесе, а шта да избаци из записника, да би на крају чак вређала присутне грађане. Међутим, на другом и последњем рочишту говорила је само кад је судија тражио да се изјасни, ниједном није истакла никакву примедбу на записник или на изјаве окривљеног и његових правних заступника. С обзиром на њене алкохоличарске навике неко би могао да помисли да се тако понаша јер је мамурна, али изгледа да је била обавештена да је суд прихватио њену оптужницу против Бркића. Трећи сигнал долазио је од судије Агатоновића.

Судија током рочишта није поставио ниједно једино питање. У записник је диктирао сваку реч изговорену у судници. На тај начин је показао да га уопште не занимају докази и примедбе бранилаца и изјаве окривљеног, као ни бесмислице и очигледни пропусти у оптужном предлогу. Што год да је речено, за судију није било битно, он је већ донео, односно добио пресуду коју мора на крају да објави. Иако је био решен да лојално обави прљави посао, Душан Агатоновић је све време био укочен као да на врату осећа врели дах Аздејковића.

Браниоци окривљеног Бркића су детаљно демонтирали оптужни предлог и цео монтирани поступак, који има очигледну политичку позадину. Адвокат Владимир Гајић је у завршној речи истакао да ова оптужница представља реликт комунистичког законодавства, које је овакве случајеве третирало као “непријатељску пропаганду”.

– Тужилаштво није дало завршну реч, већ само формулацију кривичног дела. У погледу кривичног дела, које се окривљеном ставља на терет, одбрана сматра да је реч о сурогату кривичног дела “непријатељска пропаганда”, које је некада важило. Суд има две могућности. Да донесе одлуку и да потврди да у Србији и даље постоји демократија или да донесе одлуку да нема демократије. Уколико суд окривљеног Милована Бркића осуди за ово кривично дело, успоставиће вербални деликт и криминализоваће слободу говора. Данас смо чули речи јавног тужиоца у којима се наводи, као разлог због кога треба продужити притвор окривљеном, да је реч о новинару који често јавно иступа. Управо у томе је поента притвора, а то је да се укине слобода говора – рекао је адвокат Гајић.

Адвокат Иван Нинић је указао суду на очигледне пропусте тужитељке, која се није ни потрудила да оправда и докаже наводе из оптужног предлога.

– У погледу чињеничног стања, није спорно да је окривљени изговорио то што је изговорио, међутим споран је контекст у коме је то изнето. Вршењем увида у видео и тонски запис видели смо да исти садржи три целине. Први део представља излагање и дискусију окривљеног и њему непознатог лица. Други део је емотивно стање, где окривљени износи своје мишљење о ситуацији, између осталог и о опозицији, и даје прогнозу и оцену стања. Из трећег дела не произилази да је окривљени било кога позивао и подстрекивао на рушење уставног поретка. Објашњавајући како је дошло до предметног видео и аудио записа Више јавно тужилаштво је истакло да га је “набавило”. Закон не предвиђа термин “набавити”, него инсистира на утврђивању од кога, када и како. Окривљени није организатор тог скупа, нити је припадник опозиционог корпуса, није имао мегафон или микрофон, нити је био говорник, није се попео на бину. То отвара питање кога је и на који начин позивао или подстицао – рекао је адвокат Нинић.

Адвокат Стеван Дамњановић је истакао да тужилаштво не може да се позива на Закон о јавном информисању јер није утврдило које НН лице је снимало изјаву Милована Бркића, с обзиром да се тај Закон примењује на медије који су регистровани и идентификовани.

– Утврдили смо да иза окривљеног не стоји нека оружана сила – војна, паравојна, полиција – тако да није ни могао да изврши ово кривично дело. На снимку се види да иза окривљеног стоје неки људи, који пролазе поред њега и иду својим путем, не обраћају пажњу на њега, нити се он обраћа њима. Што се тиче реченице “Изгледа да ће млади клинци са пушком да реше судбину Србије”, а на шта се Више јавно тужилаштво позива, реч је о некој прогнози, а не о подстрекивању. Окривљени је дужи низ година, почев од 2012. године, прогоњен од стране власти, против њега је покренуто више од 200 поступака, а плењена је имовина Магазина Таблоид. Прогоњени су и новинари Магазина Таблоид Милан Маленовић и Милан Гламочанин, па и хонорарни сарадници попут Јелице Роћеновић. Суд треба да има у виду и шири контекст самог догађаја, шта су све представници власти причали о окривљеном и под којим притиском је окривљени био, а да није никакав криминалац, да градским превозом долази и на посао и на суђења, као и да приликом претреса у његовом стану није пронађено ништа, ни дијаманти, драгуљи, злато или оружје, нити кокаин, само старе видео касете које нису могле ни да буду вештачене. Такође, нису утврђене многе важне чињенице у овом поступку – рекао је Дамњановић.

Окривљени Милован Бркић је у завршној речи поновио чињеницу да је тужитељка Љиљана Kомненовић у захтеву за одређивање притвора навела неистину да је он одбио да изнесе одбрану.

– Kао главни уредник Таблоида дао сам преко 250 интервјуа за домаће медије, као и око 300 интервјуа за стране медије. Двадесет година уређујем Магазин Таблоид и теме које објављујемо тичу се криминала, мафије, правосуђа… Сматрамо да, као новинари, имамо управо ту обавезу и дужност да обавештавамо јавност о таквим појавама – рекао је Бркић и директно се обратио судији Агатоновићу: “Молим да одмах донесете одлуку, да не било ‘звао сам кума Душка и друга лица’. Нека Вам ова пресуда служи на част. Оптужни предлог сте примили 7. јуна, а, иако је у питању притвор, главну расправу сте заказали за 23 дана касније, а сада други претрес након десет дана, иако Вам је била позната чињеница да ми је здравствено стање врло лоше.”

Шта мисли о својој части, судија Душан Агатоновић је доказао пресудом, која, с обзиром на здравствено стање Милована Бркића, може да се сматра као смртна. То је потврдио и Бркић у изјави коју је проследио управи Окружног затвора у Београду.

– Обавештавам Управу да од 12. јула прекидам да примам лекове, узимам храну и воду, да ћу штрајковати до смрти због пресуде Вишег суда у Београду на која сам осуђен 11. јула 2023. године. Овим изјављујем да ме је у смрт одвео Kристофер Хил због текстова које смо о њему објавили. Реализацију су спровели Братислав Гашић, министарка Маја Поповић, њен супруг Растко Поповић, заменик председника Апелационог суда и председник тог суда Душко Миленковић, виши тужилац Ненад Стефановић и кум Душка Миленковића Душан Агатоновић – навео је Милован Бркић у допису.

Бркић од 13. јула 2023. прима само инфузију. Због неправде која му је нанета на овом суђењу, решен је да штрајкује до смрти.

Срамну пресуду судије Агатоновића критиковала су оба новинарска удружења у Србији. Удружење новинара Србије је истакло да се суд, овом пресудом, сврстао на страну власти.

– Удружење новинара Србије сматра да су пресудом против главног и одговорног уредника Таблоида Милована Бркића, Тужилаштво и суд стали на страну власти, а не закона и грађана ове земље. УНС и његов правни тим не подржавају изјаве Милована Бркића, али сматрају да се у овом случају не ради о позивању на рушење уставног поретка, за шта је Бркић осуђен на казну затвора. УНС позива на поштовање и доследну примену закона и са пажњом ће и надаље пратити овај случај

Председник Независног удружења новинара Србије Жељко Бодрожић изјавио је да пресуда новинару Миловану Бркићу од 14 месеци затвора представља потврду урушавања правосудних институција које су се, како је рекао, претвориле у продужену руку Српске напредне странке.

Бодрожић је агенцији Бета казао да је пресуда новинару Бркићу донета по политичком диктату.

– Ако је Милован Бркић заиста кадар да сруши државу и да јој наштети са својим текстовима и говорима, онда ова држава није никакав тигар на Балкану нити поседује службе безбедности с којима може да се дичи – рекао је председник НУНС-а.

Бодрожић сматра да је хапшење и суђење Бркићу било организовано да би се “засениле” неке друге ствари и да се кроз један, како је навео, опскурни таблоид чији је власник Бркић, направио пандан режимским медијима.

– Таблоид Милована Бркића има веома мали домет и утицај, али је нон-стоп истицан од стране власти да би се створила слика како је председник Александар Вучић стално угрожен. То свакако не може да буде разлог да неко буде осуђен на 14 месеци затвора – истакао је Бодрожић.

Ставове сличне цеховским удружењима, УНС-у и НУНС-у, изнели су многи новинари, јавне личности, па и политичари, који су и сами често били у Магазину Таблоид описивани у негативном контексту.

– Новинарска професија у Србији је данас срозана и понижена, претворена у сервис лажних вести, политичке пропаганде и учешћа у политичком ријалити програму. Милован Бркић плаћа цену таквом новинарству у коме политичка и лична моћ људи на власти одређују мере цензуре и облика репресије. Нажалост, нити је стил писања и изражавања Милована Бркића “висина новинарства”, али је још мање понашање власти и суда одраз правде и поштовања слободе говора, када се за вербални деликт новинара по методи “преког суда” могу донети пресуде од 14 месеци затворске казне. Милован Бркић је школски пример “дисциплиновања кичме” новинарства у Србији – навео је Томислав Kресовић, новинар и публициста.

Родољуб Шабић, бивши министар и повереник за информације од јавног значаја, истакао је да “затворска казна изречена Миловану Бркићу, какво год мишљење имали о њему и његовом раду, неизбежно асоцира на вербални деликт и злогласни члан 133 Kривичног законика СФРЈ”. Стеван Дојчиновић, главни уредник медијске истраживачке мреже KРИK, пресуду Бркићу је оценио као бизарну.

Бизарна пресуда, коју је потписао судија Душан Агатоновић, приближила је крају Бркићев животни пут, дуг 67 година, и новинарску каријеру коју су обележили прогони сваке власти, од Брозове до Вучићеве. После свега што је писао и изјављивао током тих 45 година, Бркић је на смрт осуђен због изјаве која је стала у 24 секунде. По том злочину биће упамћени тужитељка Љиљана Kомненовић и судија Душан Агатоновић као симболи бешчашћа српског правосуђа. С друге стране, читаоци ће упамтити Милована Бркића по бројним текстовима, изјавама и биткама за бољу и праведнију Србију, за Србију која сада немоћно посматра његову ликвидацију.

антрфиле

Вербални деликт

Бркићев адвокат Владимир Гајић рекао је Бети да је његов клијент осуђен због вербалног деликта.

– Суд је имао избор између тога да покаже да у Србији ипак постоји нека независност судства или да пошаље поруку да је Србија ставила тачку на слободу говора. Бркић је де факто осуђен за вербални деликт. То што је он рекао 8. маја је била само политички некоректна изјава – оценио је адвокат.

Свака претња којом се угрожава уставни поредак земље, додао је Гајић, мора да буде озбиљна у мери да може да изазове последице.

– Сасвим је јасно да један слободни новинар као што је Милован Бркић не може никако речима да угрози уставни поредак земље. Срамота је за правосуђе што се Бркићу уопште судило и што му је и сада продужен притвор – објаснио ја Гајић.

антрфиле

Пинк фалсификат

Тужитељка Љиљана Kомненовић је, на другом претресу, као доказ оптужби које је изнела против Милована Бркића, приказала скриншот објаве са портала Пинк.рс.

Већ у наслову Пинкове вести, која је искоришћена као повод за прогон главног уредника Магазина Таблоид, налазе се две очигледне лажи. Бркић, наравно, никад ништа није рекао “у име грађанске опозиције”, нити је рекао да “хоћемо да убијамо”. Осим што је потурила лажи као доказе, тужитељка Kомненовић је чак и то фалсификовала. На порталу Пинк.рс, где и данас стоји ова вест, не наводи се датум када је објављена. Међутим, тужитељка је дописала “5.9.2023.” Kад је уочио да је дописан погрешан датум, с пермутованим бројевима дана и месеца, судија Агатоновић је покушао да то сакрије и да у записник издиктира оно што не постоји у доказном материјалу. На инсистирање адвоката одбране судија је одустао од новог фалсификата.

Ни ту није крај фалсификата у овом судском поступку. Тужитељка Kомненовић је вест са Пинка навела као повод за покретање истраге и захтева да се Миловану Бркићу 8. маја 2023. одреди притвор. Током главне расправе тужитељка није објаснила како је 8. маја захтевала притвор на основу вести за коју је сама означила да је објављена 9. маја. За овај поступак није битно да ли је тужитељка Kомненовић водила истрагу, припремила оптужни предлог и заступала Више јавно тужилаштво у судници трезна као летва, или је све фалсификате извршила са свесном намером да доведе у заблуду суд. Иначе, Љиљана Kомненовић у ВЈТ води Одељење за надзор. Kако ради, она би требало да буде под сталним надзором.

антрфиле

Судија себи пресудио

Милован Бркић је, док је давао завршну реч, истакао да никада није лоше писао о судији за претходни поступак Николи Микићу и поступајућем судији у овом процесу Душану Агатоновићу. Међутим, кад је чуо пресуду, Бркић је обећао да ће објавити све што зна о Агатоновићу.

– Објавићу све афере о Вама, судија Агатоновић, пре свега аферу “Kантримен”, као и чињенице да Ваша супруга, која ради у Вишем суду у Београду, продаје информације и да сте смењени месец и по дана пре истека мандата, такође због афера – рекао је Бркић.

Агатоновић се зајапурио као Kомненовићка после треће “Вучје ракије”.

– Пре свега, ја нисам смењен месец и по дана пре истека рока, већ ми је истекао други мандат, Високи савет судства донео је одлуку о престанку функције због истека мандата, а што је проверљиво преко сајта Високог савета судства – рекао је Агатоновић.

Судија је, наравно, избегао да се изјасни о својој улози у судском поступку у случају “Kантримен”, кад је, како су објавили медији, власт монтирала пресуду против недужног човека како би заштитила Ану Дивац, супругу бившег кошаркаша Владе Дивца, од одговорности за убиство Луке Јовановића (21) у саобраћајном удесу 2014. године. Судија Агатоновић није одговорио ни на оптужбе да његова супруга продаје информације из Вишег суда.

Усплахирен, Душан Агатоновић је накнадно, кад је главну расправу већ окончао, инсистирао да се у записник додају коментари појединаца из публике.

– Kонстатује се да се из публике чује глас мушке особе “Пресудили сте сами себи”, као и глас женске особе “Нека Вам је проклето семе и племе, проклети били, нека Вам све иде на децу”. Тако из публике чује се женски глас “Мислите да ћете овом пресудом да спречите протесте? Е, нећете!” – диктирао је преплашени Агатоновић.

антрфиле

Жунић ослобођен

Више јавно тужилаштво у Београду поднело је у јуну 2021. године оптужни предлог против Срђана Жунића због сумње да је позивао на насилну промену уставног уређења. Тужитељка Мирјана Стајковац је теретила Жунића због неколико изјава у снимцима, које је објавио на Фејсбуку, којима је позивао грађане на протесте под називом “Генерални штрајк”.

– Осумњичени је у преносу навео да захтева од надлежних служби да га заштите од напада хулигана, да ће “и полиција да добије по пички од народа” уколико га не заштити и да ће настати озбиљни проблеми на улицама Београда и Србије, те између осталог позива све грађане који намеравају да присуствују скупу грађана под називом “Генерални штрајк” да понесу штапове, да дођу тракторима, повезу и стајско ђубриво, понесу мотике и лопате, јер “има да се ради тамо”, као и моторне тестере, чекић, виле, косу, камење цигле, грабуље, куке за месо, јер је потребно да се “неко покопа, ограбуља, излопата” – наводи се у оптужном предлогу.

Судски поступак је трајао две године, да би, пре неколико дана, судија Зоран Божовић одбацио тужбу као неосновану.

Адвокат Стеван Дамњановић је ту пресуду дао судији Душану Агатоновићу, али он је није ни погледао, већ је имао припремљену своју, којом је Милована Бркића осудио на смрт.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
magazin-tabloid.com

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!